macOS Big Sur Denemesi Sonrası BIOS Sorunu

ultabook14

APPRENTICE
31 Mar 2021
4
2
21
Merhaba Hocalarım ;
Sitenizden Os x big sur 11.0.1 imajını indirip etcher ile usb diske yazdım ;
İlk başta yüklerken sıkıntı yoktu. Bilmeyerek Reset Nvram yaptım ve biosum çöktü sanırım.
Biosa hiçbir türlü erişemiyorum reset nvramdan sonra böyle oldu sadece opencore açılıyor ve boot menüsüne biosa erişimim yok lütfen yardımcı olabilir misiniz biosumu düzeltmenin bir yolu var mı eski haline getirebilirmiyim?
Fn+F2 Fn+F10 Fn+Del Kombinasyonlarini denedim bir sonuç alamadım.
Bios pilini çıkardım 1 saat sonra taktım yine sonuç alamadım.
Sadece Ctrl+alt+del yaparken restart atıyor..

Sistem Özelliklerim
Casper Nirvana Ultrabook 14 Cbe
İntel i5 3317U cpu intel hd 4000 gpu
240 gb ssd 32 gb msata ssd.
8 gb ram.

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,780
4,401
Macos yüklü diskin cihaz ile bağlantısını kesip biosa erişmeye çalışın.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,780
4,401
Casper cihazlr için genele olarak bios kaynaklı problemler yaşandığını biliyorum. Sorunun bir şekilde casperın bios sınırlaması ile alakalı olduğunu düşünüyorum.
Videoda benzer bir durumda casper cihazdan biosa erişememe sorunu ve bunun için mantıklı bir yöntem var. Harici bir diske windows kurup sistemi bununla boot ediyor ve bu şekilde windows üzerinden bios güncellemesi yaparak sorununu çözüyor. Bu şekilde ilerleyebilirsiniz. Biosunuz zaten güncel ile son sürümünü yeniden yüklemeyi deneyin.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: ultabook14

ultabook14

APPRENTICE
31 Mar 2021
4
2
21
Hocam Kusurum varsa affola. Size bir sorum daha var.
Cihazıma uygun bios dosyasını indirdim lakin .bin uzantılı CBE_EC.bin ve CBE.bin dosya adları videodaki şekilde nasıl yükleyebilirim veya flash disk güncelleme yöntemi ile nasıl yükleyebilirim bu dosyaları?
Normalde .exe uzantılı olması gerekiyordu FreeDos ortamında yüklenebiliyordu ama bu durum ilk defa başıma geldi.
Vaktinizi alıyorum ama kusura bakmayın.
Yardımcı olursanız çok minnettar olurum. 🙏

Moderatörün son düzenlenenleri:

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,780
4,401
Yardım etmek isterim tabii ki ama casper cihazlarda bios ile ilgili genel bir sınırlanmışlık var.
Freedos olarak elinizdeki dosyalar ile bios güncellemesi yapabilirsiniz. Videoda güzel bir yöntem var. Bunu Rufus ile de yapabilirsiniz. Rufus ile freedos bir usb hazırlayıp bios dosyalarını içerisine atın ve bu şekilde boot ederek deneyin. Diğer bir yöntem için video ile ilerleyin.

Kendi cihazım için bios güncelleme yapmak istesem önceliğim casperın dağıtacağı bir sürüm olur. Casper cihazları için bios sürücülerini cihazı sattığı kişi ile paylaşıyor. Casper kaydınız varsa bunun .exe paketini mail veya telefon ile casper servisten isteyebilir veya doğrusunu öğrenebilirsiniz. Daha önce mail ile bios dosyası almıştım casper firmasından. Cihazınız ikinci el ise bunu ifade edin. Nasıl bir süreç izlemeniz gerektiğini öğrenin. Kendiniz yapmak istiyorsanız ki casper servis dosyaları verse de yine siz yapacaksınız aşağı yukarı paylaştığım yöntemleri uygulayacaksınız. Bir aşinalık edinin bence.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: ultabook14

Dexcorp

JEDI
11 May 2020
368
208
251
Umarım çözersiniz BIOS'un çökmesi insanın ömründen yer.

Anakart Modeli
Gigabyte B760m Gaming X DDR4 Gen5
İşlemci Modeli
i5 12600KF
Grafik Kartı
RTX 5060 & RX580 8GB
Disk ve RAM
WD BLUE SN500 500GB & 4x8GB DDR4 3600Mhz

glados19965

APPRENTICE
28 Kas 2017
47
4
21
29
Istanbul
bende de aynı laptoptan var hatta bios dosyaları bile elimde var ama sen yinede casperı ara sana direk bios dosyasını gönderiyorlar ve ramını 8 gb yapmışsınız acaba hangi tür ram olduğunuda yazarmısınız bende ram yükseltmek istiyorum da