Bildiğiniz üzere macOS sistemlerde, Windows'taki gibi bir hibernate özelliği bulunmuyor. Bunun yerine uyku modunda değişiklikte bulunabiliyoruz. Apple bize bu değişikliği "pmset" komut aracı ile sağlıyor. Öncelikle bizlere sunulan üç tane uyku modundan bahsedelim.
!-- Not: Bu rehber uyku modu çalışan sistemler için hazırlanmıştır. Sadece kendi bilgisayarımda denediğim için diğer sistemlerde nasıl tepki vereceğini bilmiyorum. Bundan dolayı test etmek isteyenler bu rehberi deneyip geri dönüşlerini bildirebilirler. Bu metod Legacy sistemde Clover bootloader ile test edilmiştir. UEFI ve diğer bootloader (Chameleon, Chimera) ile nasıl tepki vereceğini bilmiyorum. DENEYSEL olduğu için sorumluluk size aittir.
Bu komut sayesinde sistemimiz uykuya girer ve sadece RAM e enerji vermeye devam eder.
Bu komut sayesinde sistemimiz uykuya girer ve RAM deki bilgileri diske yazar. RAM e enerji vermeye devam eder. Herhangi bir güç kaybında, sistem yeniden açıldığında diskteki verilerden devam eder.
Bu komut sayesinde sistemimiz normal Windows bilgisayarlarda olduğu gibi RAM deki verileri diske yazar ve gücü tamamen keser -gerçek hibernate.
Yukarıda yazan üç kod da benim sistemimde sağlıklı bir şekilde çalışıyor. Fakat sistem hibernate moduna girdikten sonra Clover bootloader ile sistemi bir türlü başlatamadım. Normal olarak bir boot entry yanında bir de "(hibernated)" ibaresi bulunuyor. Seçtiğim takdirde bir kaç saniye bekleyip reset atıyor. İnternette araştırmalarıma göre hackintosh sistemlerde hibernatemode 25 yerine 29 kullanılması tavsiye ediliyor.
Bu komutu çalıştırdığınızda büyük ihtimal ile
gibi bir çıktı ile karşılaşacaksınız. Anlayacağınız üzere pmset bahsedilen üç mod harici diğer modlara izin vermiyor.
Buna çözüm olarak da pmset komut satırını kendi ihtiyacıma göre düzenleyerek buldum. Apple bizlere sunmuş olduğu kaynak kodları sayesinde pmset komutunun kaynak kodlarına ulaştım. Uzun veren bir uğraş sonucu çalışır bir ürün ortaya çıktı. Paylaşacağım linkteki komutu çalıştırarak sisteminizin hibernatemode ayarını 29 a çekebilirsiniz.
!-- Not: Komutu yönetici olarak çalıştırmalısınız.
Bu komut iki iş yapıyor.
1. Sistemin hibernatemode ayarını 29 a çekiyor.
2. Sistemi hemen uyku moduna sokuyor.
Sonuç:
Elimdeki bilgisayarı hibernatemode 29 ile sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorum. Clover ile de sorunsuz bir şekilde başlatabiliyorum. İnternette çok fazla arama yapmama rağmen böyle bir çözüm ile karşılaşamadım. Eğer bu yöntem başka bir yerde de varsa bilgilendirirseniz sevinirim. Sizin geri dönüşleriniz ile de düzenlenmiş olan komutu daha güzel bir hale getirebiliriz. Kaynak kodu ve derlenmiş halini paylaşıyorum.
!-- Not: Kod temizliği üzerinde çok fazla uğraşmadım, sadece çalışır bir halini paylaşıyorum.
kaynak kodu:
derlenmiş hali: http://ruzgardeniz.com/pmset_custom (herhangi bir cloud'a koymak yerine buradan dağıtım gerçekleştiriyorum, umarım bir sıkıntı olmaz)
Kodu çalıştırmak için öncelikle izin vermeniz gerekiyor.
Daha sonra kodu çalıştıralım.
Geri dönüşlerinizi bekliyorum!
!-- Not: Bu rehber uyku modu çalışan sistemler için hazırlanmıştır. Sadece kendi bilgisayarımda denediğim için diğer sistemlerde nasıl tepki vereceğini bilmiyorum. Bundan dolayı test etmek isteyenler bu rehberi deneyip geri dönüşlerini bildirebilirler. Bu metod Legacy sistemde Clover bootloader ile test edilmiştir. UEFI ve diğer bootloader (Chameleon, Chimera) ile nasıl tepki vereceğini bilmiyorum. DENEYSEL olduğu için sorumluluk size aittir.
pmset -a hibernatemode 0Bu komut sayesinde sistemimiz uykuya girer ve sadece RAM e enerji vermeye devam eder.
pmset -a hibernatemode 3Bu komut sayesinde sistemimiz uykuya girer ve RAM deki bilgileri diske yazar. RAM e enerji vermeye devam eder. Herhangi bir güç kaybında, sistem yeniden açıldığında diskteki verilerden devam eder.
pmset -a hibernatemode 25Bu komut sayesinde sistemimiz normal Windows bilgisayarlarda olduğu gibi RAM deki verileri diske yazar ve gücü tamamen keser -gerçek hibernate.
Yukarıda yazan üç kod da benim sistemimde sağlıklı bir şekilde çalışıyor. Fakat sistem hibernate moduna girdikten sonra Clover bootloader ile sistemi bir türlü başlatamadım. Normal olarak bir boot entry yanında bir de "(hibernated)" ibaresi bulunuyor. Seçtiğim takdirde bir kaç saniye bekleyip reset atıyor. İnternette araştırmalarıma göre hackintosh sistemlerde hibernatemode 25 yerine 29 kullanılması tavsiye ediliyor.
pmset -a hibernatemode 29Bu komutu çalıştırdığınızda büyük ihtimal ile
Usage: pmset <options>
See pmset(1) for details: 'man pmset'
gibi bir çıktı ile karşılaşacaksınız. Anlayacağınız üzere pmset bahsedilen üç mod harici diğer modlara izin vermiyor.
Buna çözüm olarak da pmset komut satırını kendi ihtiyacıma göre düzenleyerek buldum. Apple bizlere sunmuş olduğu kaynak kodları sayesinde pmset komutunun kaynak kodlarına ulaştım. Uzun veren bir uğraş sonucu çalışır bir ürün ortaya çıktı. Paylaşacağım linkteki komutu çalıştırarak sisteminizin hibernatemode ayarını 29 a çekebilirsiniz.
!-- Not: Komutu yönetici olarak çalıştırmalısınız.
sudo pmset_customBu komut iki iş yapıyor.
1. Sistemin hibernatemode ayarını 29 a çekiyor.
2. Sistemi hemen uyku moduna sokuyor.
Sonuç:
Elimdeki bilgisayarı hibernatemode 29 ile sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorum. Clover ile de sorunsuz bir şekilde başlatabiliyorum. İnternette çok fazla arama yapmama rağmen böyle bir çözüm ile karşılaşamadım. Eğer bu yöntem başka bir yerde de varsa bilgilendirirseniz sevinirim. Sizin geri dönüşleriniz ile de düzenlenmiş olan komutu daha güzel bir hale getirebiliriz. Kaynak kodu ve derlenmiş halini paylaşıyorum.
!-- Not: Kod temizliği üzerinde çok fazla uğraşmadım, sadece çalışır bir halini paylaşıyorum.
kaynak kodu:
derlenmiş hali: http://ruzgardeniz.com/pmset_custom (herhangi bir cloud'a koymak yerine buradan dağıtım gerçekleştiriyorum, umarım bir sıkıntı olmaz)
Kodu çalıştırmak için öncelikle izin vermeniz gerekiyor.
sudo chmod 777 <komutun bulunduğu yer>/pmset_customDaha sonra kodu çalıştıralım.
sudo <komutun bulunduğu yer>/pmset_customGeri dönüşlerinizi bekliyorum!
Moderatörün son düzenlenenleri: