MSI H61M-P31/W8 Windows 10 RS5 + macOS 10.13.6 17G4015 (SU2018-003) + Linux Mint 19.1 Tessa Cinnamon

Eflanili7881

APPRENTICE
10 Nis 2018
54
38
71
zKlxawM7QwaavdE5PGliAHzZONCESZqM.png

Sistemim:
  • CPU: Intel Core i5 3570 @ 3.40 GHz
  • MOBO: MSI H61M-P31/W8
  • GPU: MSI GTX 1050 Ti 4GT OC 4GB
  • RAM: 12GB-DDR3-1333MHz (4GB+8GB)
  • HDD1: Seagate ST500DM002-1BD142 500GB (Windows 10 RS5)
  • HDD2: Western Digital WD10EZEX-08WN4A0 1000GB (macOS 10.13.6 17G4015 (SU2018-003) + Linux Mint 19.1 Tessa Cinnamon)
  • BDREDRV: Pioneer BDR-209EBK 1.51-ID60
  • DVDRWDRV: Samsung SH-224GB
  • EXHDD1: Samsung G2 Portable 500GB
  • EXHDD2: Toshiba Stor.e Plus 1000GB
  • EXHDD3: Seagate Expansion 1000GB
  • WIFI: TP-Link TL-WN8200ND (Çalışmıyor fakat bunun için fantastik bir çözüm yolum var :D)
  • PRINTER: HP DeskJet j110a
Uzun bir süre bunun üzerine uğraşıyordum. Ve artık bu sistemin hazır olduğunu düşünerekten bir başarılı kurulum da benden olsun diyorum :D

[INFORMATION]macOS Mojave'ye hala NVIDIA Web Driver çıkmadığından dolayı maalesef hala High Sierra'da duruyorum :([/INFORMATION]

Kullandığım imajlar:
BIOS Ayarları:
  • Intel Turbo Boost = Enabled
  • SATA Mode = AHCI
  • Intel Virtualization Technology = Enabled
  • Intel VT-d = Enabled (Clover Bootloader'daki dart=0 VT-d'yi devredışı bıraktığından dolayı Enabled olarak bıraktım)
  • Intel Smart Connect Technology = Enabled
Windows 10 Kurulum Adımları
  • Öncelikle imajlar kısmında verdiğim ESD dosyasını ISO'ya çevirdim (Çevirmek için Google'da ESD to ISO deyip istediğiniz bir aracı kullanabilirsiniz.)
  • Daha sonra Rufus ile oluşturulan ISO dosyasını flash belleğe yazdırdım (UEFI-mode, GPT, NTFS dosya sistemi).
  • Daha sonra sources\install.wim dosyasını harddiskte herhangi bir yere kopyaladım.
  • Daha sonra install.wim'deki 3. imajı C:\mount konumuna mount ettim (3. imaj Enterprise'a tekabül ediyor.)(Bunu yapmamın nedeni en son Windows güncellemelerini imaja enjekte emek. Çünkü Windows 10 RS5 ilk çıktığında dosya silinme ve ZIP dosyalarıyla ilgili hatalarla bayağı bir ünlenmişti. Dosya kaybını önlemek için bunu yaptım.)
  • Daha sonra KB4470788 (17763.164 Servicing Stack Update) ve KB4469342 (17763.168) güncellemelerini imaja enjekte ettim.
  • İmajdaki değişiklikleri de kaydettikten sonra güncellenmiş install.wim dosyasını USB bellekteki uygun yerine kopyaladım.
  • Daha sonrasında hazırladığım USB'ye boot ettim. İşletim sistem seçme kısmında "Windows 10 Enterprise"ı seçtim.
  • Disk bölümleme kısmında ise diskleri aşağıdaki gibi bölümledim:
Partition IdentifierPartition LabelFile SystemPartition Size
disk0p1RecoveryNTFS499MB
disk0p2EFIFAT3299MB
disk0p3MSR16MB
disk0p4WindowsOS_OSPartitionNTFS476324MB
disk1s1EFI****FAT32100MB
disk1s2MSR16MB
disk1s3macOS_OSPartition**HFS+476256MB
disk1s4Recovery HD* **HFS+620MB
disk1s5GNULINUXMINTCIOS**EXT4460492MB
disk1s6***SWAP16384MB
[TBODY] [/TBODY]
* Bu kısmı kurulum sırasında oluşturmadım. Bu kısım macOS kurulumunda oluşuyor.
** Bu kısımlar daha sonradan Paragon Harddisk Manager Suite 15 ile HFS+ ve EXT4 olarak biçimlendirildi.
*** Bu kısım daha sonra MiniTool Partition Wizard Ultimate 10 ile Linux Swap olarak biçimlendirildi
**** Bu EFI bölümünü Clover'in update edilebilmesi için oluşturdum. Clover kurulumunda hata verince logları inceledim. Gördüğüme göre Clover disk1s1 kısımına kurulmaya çalışılıyordu (Eskiden bu bölüm MSR bölümüydü).

• Daha sonra Windows'u disk0p4'e kurması için ayarladım.
  • Kurulum bittikten sonra gerekli paket, program vs. gibi şeyleri yükleyerek Windows kurulumunu tamamladım.
Windows'un son hali:

macOS High Sierra Kurulum Adımları
  • Öncelikle USB belleğimi diskpart ile tek bölüm yaptım.
  • Win32DiskImager'i açıp macOS'un RAW dosyasını seçtim. Daha sonra da USB belleğimin harfini seçip "Write"a basarak macOS imajının USB belleğe yazdırılmasını sağladım.
  • Paragon Harddisk Manager 15 Suite ile disk1s3'ü HFS+ olarak ve macOS_OSPartition isminide biçimlendirdim.
  • Daha sonra USB belleğe tekrar boot ettim. Clover komut satırından -disablegfxfirmware'yi çıkartıp Install macOS'u seçip kurulumu başlattım.
  • Kurulum ekranında dili seçip Continue'ye tıkladım. Daha sonra anlaşmayı kabul edip disk seçme ekranında oluşturduğum bölüntüye tıklayarak bu bölüntüye macOS'un kurulmasını sağladım.
  • Kurulum bilgisayarı yeniden başlattığında tekrar USB'den bilgisayarı boot ettim. Tekrar komut satırından -disablegfxfirmware'yi seçip kurulum yaptığım diski seçip macOS'u başlattım.
  • macOS 10.13.6'ya gelen Security Update 2018-003 güvenlik güncellemesini DMG dosyasından uyguladım. Güncelleme esnasında bilgisayar birkaç defa yeniden başladı.
  • Güncelleme uygulandıktan sonra EFI bölüntüsündeki PKG dosyasından Clover Bootloader'i kurdum.
  • Bilgisayarı Windows'tan başlatıp EasyUEFI'den gerekli UEFI girdilerini oluşturdum.
  • Bilgisayarı macOS'tan başlatıp USB'nin EFI bölüntüsünü disk1s1'deki EFI bölüntüsüne kopyaladım. Daha sonra Clover Bootloader'i en son sürümüne güncelledim (Drivers64-UEFI kısmından sadece HFSPlus, OsxAptioFix3Drv-64 ve ApfsDriverLoader-64'ü seçin. Ayrıca Optional RC Scripts kısmından hiçbirşeyi seçmeyin.)
  • Clover Configurator'dan -nv_disable=1 ve -disablegfxfirmware'nin işaretlerini kaldırdım. Ardından NVIDIA Web Driver'i yükledim ve bilgisayarı yeniden başlattım.
macOS High Sierra'nın son hali:

Şimdi macOS'ta WiFi için ürettiğim fantastik çözümü anlatacağım size :D

• HoRNIDS'i kurun (Tethering için gerekli.). Daha sonra bilgisayarı yeniden başlatın.
  • VMware Fusion 11.0.2'yi kurun.
  • Sanal makina oluşturup Windows 10 RS5'i kurun
  • Sanal makinaya WiFi'nin sürücü dosyalarını kopyalayın.
  • Ayarlar'dan WiFi'yi sanal makinaya bağlayın.
  • WiFi sürücülerini kurup bir WiFi ağına bağlanın.
  • Windows 10'un Ayarlar kısmından Ağ ve İnternet kısmına girin. Ardından Mobil etkin noktasını ayarlayıp açın.
  • Telefonunuzdan oluşturduğunuz mobil ağ noktasına bağlanın. Daha sonra telefonunuzu bilgisayara bağlayın. VMware Fusion bilgisayara mı yoksa sanala mı bağlayayım telefonu diye soracaktır. Bilgisayara bağlayın, sanala değil.
  • Telefonunuzdan tetheringi aktifleştirdikten sonra macOS internet erişimine açık olacaktır (Bu esnada VMware uyarı verebilir. Yine bilgisayara bağlayın.).

Linux Mint Tessa Cinnamon Kurulum Adımları
  • Öncelikle USB belleğimi diskpart ile eski haline çevirdim.
  • Rufus ile Linux Mint'in ISO dosyasını USB belleğe yazdırdım.
  • Paragon Harddisk Manager 15 ile disk1s5'i EXT4, MiniTool Partition Wizard Ultimate 10 ile disk1s6'yı SWAP olarak biçimlendirdim.
  • Daha sonra USB'ye tekrar boot edip Linux Mint kurulumunu başlattım.
  • Disk bölümleme ekranında disk1s5'i root "/", disk0'ı ise önyükleyicinin kurulucağı kısım olarak seçtim.
  • Kurulum bitince bilgisayarı yeniden başlattım. Daha sonra gerekli programları, sürücüleri vb. işlemleri yapıp bu kurulumu da bitirdim.
NOT: WiFi Linux'ta da devre dışı. macOS'taki çözümümü uyguladım.
Linux Mint Tessa Cinnamon'un son hali:

Son olarak size macOS'taki hatalardan biraz bahsedeyim. Genel olarak hataya rastlamadım (WiFi dışında) fakat bilgisayar uykuya dalıp uyandığında sanki biraz kasıyor gibi oluyor. Başka bir hataya da rastlamadım. Yani neredeyse hatasız bir kurulum oldu diyebilirim :D. İlk konum olduğundan birkaç hatam olabilir, o hatalar için de şimdiden kusura bakmayın.

Umarım sizde bu rehberden yararlanıp kendinize Windows, Mac ve Linux kurulu bir bilgisayar oluşturabilirsiniz. İyi forumlar...

BootLoader
OpenCore Bootloader 1.0.3
Laptop Modeli
Casper CGA-P847
Anakart Modeli
ZX-H61C/B75 V2.3 | Gigabyte GA-H81M-DS2 rev 3.0
İşlemci Modeli
(ZX-H61C/B75 V2.3) Intel Core i5-3570 @ 3.40 GHz | (Gigabyte GA-H81M-DS2 rev 3.0) Intel Core i7-4790 @ 3.60 GHz | (Casper CGA-P847) Intel Celeron 847 @ 1.10GHz
Grafik Kartı
(ZX-H61C/B75 V2.3) Intel HD Graphics 2500, MSI NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GT OC | (Gigabyte GA-H81M-DS2 rev 3.0) Intel HD Graphics 4600 | (Casper CGA-P847) Intel HD Graphics 2000
Ses Kartı Modeli
(ZX-H61C/B75 V2.3) Realtek ALC662 | (Gigabyte GA-H81M-DS2 rev 3.0) Realtek ALC887 | (Casper CGA-P847) Realtek ALC269
Ağ Aygıtları
(ZX-H61C/B75 V2.3) Realtek RTL8106E PCI Express Fast Ethernet (FE) | (Gigabyte GA-H81M-DS2 rev 3.0) Realtek RTL8111F PCI Express Gigabit Ethernet (GbE) | (Casper CGA-P847) Realtek RTL8111E PCI Express Gigabit Ethernet (GbE)
Disk ve RAM
(ZX-H61C/B75 V2.3) TOSHIBA HDWD320UZSVA 2TB, WDC WD10EZEX-08WN4A0 1TB & 16GB(2x8GB)-DDR3-1333MHz | (Gigabyte GA-H81M-DS2 rev 3.0) 8GB(1x8GB)-DDR3-1600MHz | (Casper CGA-P847) WDC WD5000BEVT-80A0RT1 500GB & 4GB(1x4GB)-DDR3-1333MHz
  • Like
Tepkiler: montezuma
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler