OpenCore BootCamp Kullanmadan Windows ve macOS Aynı Disk Üzerine Nasıl Kurulur

fenelis

APPRENTICE
2 Haz 2020
34
26
71
Bu bölümde OpenCore kullanarak Windows ve macOS'u aynı diske nasıl kuracağımızı anlatmaya çalışacağım. Normalde sizin de bildiğiniz gibi bahsedilen işletim sistemlerini yan yana kurabilmek için iki diske sahip olmak önerilir. Bunun nedeni ise OpenCore'un kurulum yapılan her işletim sistemine Hackintosh için kullanılan ACPI ve NVRAM'i enjekte etmesinden ileri gelmekte.

Fakat YouTube'dan izlediğim kimi videolar ve reddit'ten okuduğum bazı kılavuzlar sayesinde OpenCore aracılığıyla aynı disk üzerinde nasıl dual boot yapılacağını buldum sanırım.
Bu noktada ihtiyacımız olan birkaç şey var, bunlar;

- En az 8 GB'lık bir USB Flash Bellek,
- İnternet bağlantısı ve
- Çalışır haldeki bir Hackintosh sistemi.

Eğer Windows'u Hackintosh'tan önce yüklemişseniz bu kılavuzun işinize pek yaramayacağını belirtmem gerekiyor.

Öncelikle yapılması gereken bir Windows 10 yükleyicisi oluşturmak. Windows ISO'su edinmek için Microsoft'un sitesini kullanabilirsiniz. İndirdiğiniz ISO'yu USB'ye yazdırmak için BalenaEtcher programı işinizi görecektir.

USB yükleyicinizi oluşturduktan sonra, macOS üzerinde Windows için bölüntü oluşturmamız gerekiyor.

Disk İzlencesini (Disk Utility) açıp görünüm (View) seçeneğine tıklayın ve ardından yukarıdan tüm cihazları göster (Show All Devices) kısmını etkinleştirin.
DiskUtil2.jpg

Diskinizin adını seçip bölüntüle sekmesiyle Windows için alan oluşturun. 50 GB kadar yeterli olacaktır. Boyut ayarmak için (+) (-) tuşlarını veya mouse'unuzu kullanabilirsiniz.
arti eksi.jpg

Oluşturduğunuz bölüntüyü Windows olarak yeniden adlandırın.
windowa.jpg

Son olarak da exFat veya MS DOS formatıyla biçimlendirmeniz gerekiyor.
exfat.jpg

Sonrasında oluşturduğunuz Windows bölüntüsünün boyutunu, diskin tamamını silmeden değiştiremeyeceğiniz için boyut planlamanızı doğru yapmanızı öneririm. Bu işlemleri tamamladıktan sonra bilgisayarımızı kapatıp Windows kurulumuna başlayabiliriz.

Bilgisayarımızı yeniden başlatmadan önce BIOS'taki boot ayarlarından USB yükleyicimizi en öne alıyoruz. Eğer BIOS'unuzun başlatma menüsü varsa bu menüyü de kullanabilirsiniz. Sizin de bildiğiniz gibi oluşturduğumuz Windows USB yükleyicisiyle normal kurulum yapabiliriz ama maalesef ki bu durumda Windows Boot Manager ile OpenCore çakışıp sıkıntılar yaratacaktır.
İşte tam da bu nedenle kurulumu komut kullanarak yapmamız gerekiyor.

İlkin yapacağımız şey Windows kurulumu sırasında karşımıza çıkan disk seçenekleri tablosuna kadar ilerlemek. Burada sistemizde bağlı bulunan disklerin tamamı (SSD veya HDD) yer alır. Bu bölümde macOS'ta önceden oluşturduğumuz bölüntüyü bulup silmemiz gerekiyor.
disks are.jpg

Silme işlemiyle gerekli alanı yapılandırdığımıza göre artık kuruluma başlayabiliriz. Bulunduğunuz disk ekranından çarpı (X) işaretine basarak çıkın.
çarpi.jpg

Ve akabinde Shift ve F10 tuşlarına aynı anda basıp komut istemcisi ekranına geçin. Açılan ekranda önce diskpart yazıp bekleyin, sonra da list disk yazın. Burada yapmak istediğimiz şey Windows'u kurmak istediğimiz diski seçmek. Gördüğünüz gibi benim diskim Disk 0 olduğu için ben de onu seçiyorum. Şimdi select disk x yazıyoruz, buradaki x'in yerine Windows'u kuracağınız diskin numarasını yazmanız gerekiyor.
diskpart.jpg

Windows'u kurabilmek için üç bölüntü oluşturmamız lazım, bunlar;

- EFI,
- MSR ve

- Primary (Birincil) bölüntüleri

EFI bölüntüsü bir bakıma OpenCore'daki EFI klasörümüz gibi bir şey. MSR bölüntüsü daha sonra Windows'un kullanımı için ayrılan bir nevi yedekleme alanı. Primary (Birincil) bölüntüsü ise Windows'un erişebildiğimiz ve dosyalarımızı, programlarımızı indirip kurduğumuz alanı.

Öncelikle EFI bölüntüsüyle başlıyoruz ve şu komutu yazıyoruz: partition efi size=100
Bu şekilde 100 MB'lık bir EFI oluşturmuş oluyoruz.
create part.jpg

Sırada bu alanı formatlamak var. Bunun için kullanacağımız komut satırı ise şöyle: format quick fs=fat32 label="System" Bu komutla oluşturduğumuz EFI bölüntüsünü Fat32 formatıyla biçimlendirip System şeklinde adlandırmış oluyoruz.
form qui.jpg

Sıradaki işlem ise bu bölüntüye bir harf atamak. Bunu yapabilmek için de assign letter="S" komutunu yazıyoruz.
asslet.jpg

Bu aşamayı geçtiğimize göre MSR bölüntüsünü oluşturabiliriz. Komutumuz şöyle: create partition msr size=16
Kurulumun herhangi aşamasında bu bölüntüye ihtiyaç duymayacağımız için başka bir şey yapmamıza gerek yok.
cremsr.jpg

Son olarak Primary (Birincil) bölüntüsü oluşturmamız lazım. Şu komutu kullanıyoruz: create partition primary
crepri.jpg

Bölüntüyü NTFS formatında biçimlendirmek için format quick fs=ntfs label="Windows" komutunu, harf atamak için ise assign letter="W" komutunu yazıyoruz.
crentfs.jpg
assletw.jpg

Tüm bölüntülerimizi oluşturduğumuza göre list volume komutunu yazarak birimlerimizi (volume) görüntüleyebiliriz. USB yükleyicinize, EFI ve Primary (Birincil) bölüntülerinize atanan harfleri not almanızı öneriyorum. Dilerseniz telefonunuzla bir fotoğrafını da çekebilirsiniz. Bu safhayı da geçtikten sonra komut satırına exit yazıyoruz.
1listvol.jpg

Daha sonra da dism /Get-WimInfo /WimFile:D:\sources\install.esd komutunu yazıyoruz. Buradaki "D" harfini kendi USB yükleyicinizin harfiyle değiştirmeyi unutmayın. Bu komut sayesinde kullanılabilir Windows sürüm ve versiyonlarına erişebiliyoruz. Kurulum yapmak istediğiniz Windows versiyonun indeks numarasını not etmeyi unutmayın. Windows 10 Home versiyonunu kurmak istediğim için ben İndeks 1'i kullanacağım.
1ind.jpg

Şimdi kullanacağımız komut şu: dism /Apply-Image /ImageFile:D:\sources\install.esd /Index:1 /ApplyDir:W:\ (Tekrar hatırlatmak istiyorum, "D" harfini kendi USB yükleyicinize atanan harfle değiştirin.)
1dis.jpg

Geriye sadece birkaç şey yapmak kaldı. Bunlardan biri Windows Boot Manager'ın doğru çalışabilmesi için bazı dosyaları EFI bölüntüsüne kopyalamak. Şu komut işimizi görecektir: bcdboot W:\windows /s S: /f UEFI
Buradaki ilk argüman bcdboot yönlendirmesini kullanacağımızı, ikincisi ana bölüntümüzün hangisi olduğunu, üçüncü ve dördüncüsü ise EFI bölüntümüzü belirlemekle beraber BIOS yerine UEFI başlatma seçeneğinden istifade edeceğimizi ifade ediyor.
1uefi.jpg

İşlem bu kadar, şimdi komut satırına exit yazıp çıkalım ve Windows kurulum işlemine başlayalım. Kurulum bittikten sonra PC'mizi yeniden başlatalım ve OpenCore üzerinde hem macOS hem de Windows ibaresinin bulunup bulunmadığını kontrol edelim.
1boot1.jpg
1boot2.jpg

Bundan sonrasında OpenCore'u kullanarak birbirini hiçbir şekilde etkilemeden, herhangi bir çakışma olmadan her iki sistem arasında rahatlıkla geçiş yapabilirsiniz.
Ola ki OpenCore üzerinde Windows'u açarken bir sorunla karşılaşırsanız BIOS üzerinden Windows Boot Manager'ı OpenCore'un üzerine önceliklendirerek veya Boot Menüsünden Windows Boot Manager'ı seçerek Windows'unuza geçiş yapabilirsiniz. macOS'a geçerken OpenCore'u öne almayı unutmayın. Ne OpenCore ne de Windows Boot Manager zarar görüyor bu şekilde. İstediğiniz şekilde her iki sistem üzerinde de gerekli güncellemelerinizi gönül rahatlığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Komut Satırında Windows Bölüntüsü Oluşturma Kodları:
1) diskpart
2) list disk
3) select disk 0 (disk numarasını kurulum yapacağınız diskin numarasıyla değiştirin)
4) partition efi size=100
5) format quick fs=fat32 label="System"
6) assign letter="S"
7) create partition msr size=16
8) create partition primary
9) format quick fs=ntfs label="Windows"
10) assign letter="W"

Windows'u yüklerken
1) list volume (atanan harfleri not etmeyi unutmayın)
2) exit
3) dism /Get-WimInfo /WimFile:D:\sources\install.esd ("D" harfini kendi USB yükleyicinizin harfiyle değiştirmeyi ve kuracağınız Windows versiyonunun İndeks numarasını not etmeyi unutmayın)
4) dism /Apply-Image /ImageFile:D:\sources\install.esd /Index:1 /ApplyDir:W:\ ("D" harfini kendi USB yükleyicinizin harfiyle değiştirmeyi unutmayın)
5) bcdboot W:\windows /s S: /f UEFI

BootLoader
OpenCore 0.8.8
Laptop Modeli
Acer Aspire E5-576G
İşlemci Modeli
Intel Core i5-8250U (Kaby Lake)
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620 2GB & nVidia GeForce MX150 2GB
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC255 (layout-id:30)
Ağ Aygıtları
Intel Dual-Band Wireless AC 316
Disk ve RAM
1TB SSD, 1TB HDD & 16GB RAM 1600 MHz

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,863
4,401
BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
HP 6MQ75EAQ ProBook 450 G6
Anakart Modeli
From Big Sur 11.2.2 to Monterey 12.0.1 (By KaoS from Osxinfo)
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Intel® Wireless-AC 9560 (Native with AirportItlwm)
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)
  • Like
Tepkiler: fenelis

fenelis

APPRENTICE
2 Haz 2020
34
26
71
BootLoader
OpenCore 0.8.8
Laptop Modeli
Acer Aspire E5-576G
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: Ediko ve Dexcorp

iDogukan

APPRENTICE
18 Tem 2018
38
9
21
40
Emeğinize sağlık Tebrik ederim. Opencore bootcamp ile kuruluma izin veriyor ve bence daha basit görünüyor :) OpenCore BootCamp Windows Kurulumu - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
OpenCore Bootcamp rehberini ben de kullanmak istedim ama daha ilk restart ve OpenCore menüde Windows'u seçip başlayalım dediğimizde ACPI BIOS ERROR hatası alıp mavi ekranla kalıyoruz ve sorun veriyor bende ve araştırdığım kadar kimi başka insanlarda da, bir çözüm bulamadım, bir bilgi de alamadım, sizin yorumunuz nedir? Gönül ister Bootcamp ile kuralım ama böyle bir durum var.

ilgilenebilecekseniz en son yazışmadaki mesajımı da alıntılayabilirim, şimdiden teşekkürler..

• Like
Tepkiler: Albert_Agarunov

pro_dufa

APPRENTICE
9 Eki 2019
34
12
71
Hazırladığınız rehber ile kurulumu gerçekleştirdim. Teşekkür ederim.

Not: install.esd yazan yerleri install.wim olarak geçtim.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Laptop Modeli
Lenovo ThinkPad E15
İşlemci Modeli
Intel(R) Core(TM) i5-10210U CPU @ 1.60GHz
Grafik Kartı
Intel UHD630
Ses Kartı Modeli
Synaptics Audio
Ağ Aygıtları
Realtek LAN & AC-9560 Wi-Fi
Disk ve RAM
256 SSD & 500 Sata 8 GB Ram

BadProgrammer

APPRENTICE
10 Kas 2020
19
6
21
Aynı işi gören konuyu önceden ben açmıştım .d Konum

Anakart Modeli
Gigabyte B450M S2H
İşlemci Modeli
Ryzen 3 3100
Grafik Kartı
RX 570 4gb
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
16 Gb DDR4 3200 MHz & 512Gb NVME SSD + 500GB HDD + 1TB HDD
  • Like
Tepkiler: fenelis

fenelis

APPRENTICE
2 Haz 2020
34
26
71
BootLoader
OpenCore 0.8.8
Laptop Modeli
Acer Aspire E5-576G
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

darkside

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
16 Ara 2020
532
292
301
Hocam haklısınız elbet lakin hem bootcamp kurulumu esnasında sıkıntı yaşadığım hem de native Windows kurmak istediğim için böyle bir yöntem izledim. Benim gibi sorun yaşayanlara belki alternatif olabilir.
Kardeşim kurulumu çok güzel açıklamışsın. Benim de şöyle bir problemim var aslında dual boot olarak Windows ve Big Sur kullanıyorum ve aynı ssd üzerinde. Big Sur tarafında uyku problemini çözmek için dsdt acpi kullanınca windows tarafı restart yapıp açmıyor senin de bahsettiğin bu tarz kuralım birbirini etkilemediği için benimde sorunumu çözer gibi duruyor.

BootLoader
OPENCORE 1.0.1
Laptop Modeli
Acer Predator 315-52
İşlemci Modeli
i7-10750H Comet Lake (10th Generation Intel® Core™ i7 Processors)
Grafik Kartı
Intel(R) UHD 630 (2 GB) (AKTİF) & nVIDIA GeForce RTX 2070 (8 GB) (DEVRE DIŞI)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC295 (LAYOUT ID: 33)
Ağ Aygıtları
Wifi&Bluetooth : BCM4360CS2
Disk ve RAM
WD BLUE SN520 NVME M.2 512 GB M2 (SEQUOIA 15.5.0) & 1 TB SAMSUNG NVME M.2 SSD (Windows 11) / 16 GB DDR4 3200 Mhz

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,863
4,401
Kardeşim kurulumu çok güzel açıklamışsın. Benim de şöyle bir problemim var aslında dual boot olarak Windows ve Big Sur kullanıyorum ve aynı ssd üzerinde. Big Sur tarafında uyku problemini çözmek için dsdt acpi kullanınca windows tarafı restart yapıp açmıyor senin de bahsettiğin bu tarz kuralım birbirini etkilemediği için benimde sorunumu çözer gibi duruyor.
Windows ve macOS birbirini etkilemesin diye yapacağınız birkaç şey var aslında.

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
Anakart Modeli
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)

darkside

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
16 Ara 2020
532
292
301
BootLoader
OPENCORE 1.0.1
Laptop Modeli
Acer Predator 315-52
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
WD BLUE SN520 NVME M.2 512 GB M2 (SEQUOIA 15.5.0) & 1 TB SAMSUNG NVME M.2 SSD (Windows 11) / 16 GB DDR4 3200 Mhz

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,863
4,401
Nedir Mehmet hocam. Gün geçmiyorki tamam şimdi oldu dediğim yerde farklı bir problem ile karşılaşıyorum :)
UpdateSMBIOSMode diye bir kısım var platforminfo içerisinde bunu Custom olarak seç. Ve yeniden başlatıp nvramreset yap.

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
Anakart Modeli
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

darkside

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
16 Ara 2020
532
292
301
UpdateSMBIOSMode diye bir kısım var platforminfo içerisinde bunu Custom olarak seç. Ve yeniden başlatıp nvramreset yap.
Kontrol ettim hızlıca custom işaretli aslında birde siz bakın isterseniz aynı bölümde bazı yerlerde seçili

Ekli dosyalar

BootLoader
OPENCORE 1.0.1
Laptop Modeli
Acer Predator 315-52
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,863
4,401
evet sorun görünmüyor nvramresetle dene.

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
Anakart Modeli
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

sinanyolci

APPRENTICE
5 Mar 2019
88
28
21
bootcamp ile bende kuramadım sizin yöntemle kurdum fakat opencore üzerinden windowsu sürmek istediğim mavi ekran ve acpi error yazıyor.

BootLoader
Monterey 12.5 with OpenCore 0.8.3 & Windows 11 Pro with BootCamp
Laptop Modeli
1) Dell Inspiron15 5558 BIOS:A18 & 2)Asus X64JA BIOS:212 - 3)HP 250 G8
İşlemci Modeli
1) Intel i5-5200U - 2) Intel i7-720QM - 3) Intel i5-1135G7
Grafik Kartı
1) HD 5500 & Nvidia GT920M - 2)ATI HD 5730 - 3)Intel Xe
Ses Kartı Modeli
1) Realtek ALC 255 - 2)SRS Sound - 3)
Ağ Aygıtları
1) Dell Wireless 1820A (DW1820A) & Intel 3160 WiFi - Realtek RTL8106E - 2) Atheros AR9485 - Realtek RTL8106E - 3)Realtek RTL8821CE
Disk ve RAM
1) Samsung 850 EVO 250GB & 2x4 GB DDR3L 1600MHz - 2) Kingston Hyper X 3K 250 GB & 2x4GB DDR3 1066MHz - 3)PM991 & 2x4GB DDR 4 3200Mhz

Yafes

APPRENTICE
24 Mar 2021
13
4
21
USB’ye imajı benim gibi homebrew üzerinden yazmış olan arkadaşlar ilgili instal.xxx yerlerlerine install.swm ,Dism /Apply-Image kısmına da Dism /Apply-Image /ImageFile:D:\Sources\install.swm /SWMFile:D:\Sources\install*.swm /Index:1 /ApplyDir:W:\ yazarlarsa son adımda yaşadıkları sorun çok yüksek ihtimalle çözülecektir.

BootLoader
OPENCORE
Laptop Modeli
DELL Inspiron 3580
İşlemci Modeli
Intel Core i5 8265U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620 (Whiskey Lake) & AMD Radeon 520
Ağ Aygıtları
TP Link TL-WN725N & NullEthernet
Disk ve RAM
128GB SATA SSD & 1 TB HDD, 12 GB DDR4 RAM

yekta

APPRENTICE
13 Mar 2021
10
2
21
alternatif iyidir, bazen sürekli kullandığımız yöntemler çalışmayabiliyor yahut belli modelllerde problem oluyor.

iDogukan

APPRENTICE
18 Tem 2018
38
9
21
40
bootcamp ile bende kuramadım sizin yöntemle kurdum fakat opencore üzerinden windowsu sürmek istediğim mavi ekran ve acpi error yazıyor.
bu opencore üzerinden windows bootlama durumundaki mavi ekran ve acpi error hatası çözüme kavuşturan yok mudur, siz aşabildiniz mi bu durumu paylaşır mıydınız?

yusufklncc

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
4 Ocak 2020
5,972
2,518
4,401
DSDT kullanıyorsan başlıca nedeni bu olabilir. Onun dışında config/booter içindern SyncRuntimePermissions işaretli olsun.

BootLoader
OpenCore 1.0.3
Laptop Modeli
Lenovo ThinkPad E570
İşlemci Modeli
i5 7200U
Grafik Kartı
HD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Conexant CX20753/4
Ağ Aygıtları
Realtek RTL8111/8168/8411 & Dell Wireless 1820A
Disk ve RAM
Samsung 860 EVO 256GB SSD & 8GB DDR3

venom.orca

APPRENTICE
12 Ara 2018
31
8
21
selam.

Öncelikle bilgi paylaşımı için tşk. windows kurulumu yaptım openco ile ilk açılışta windows girdisi görünüyor. windows ile açtıgımda ekranın sağ alt köşesine bootcamp ikonu gelmiyor.

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0