Hocam siz çok çok eskide kalmışsınız maalesef yani dediğiniz 8086 dönemi filan. Amd tersine mühendislik yapıyor demişsiniz. Bu tamamen yanlış çünkü amd x86-64 lisansını vermese intel işlemci yapamazdı. İntel işlemci temelinde x86-64 olan bir Amd mimarisi vardır. Devrimleri amd yapmıştır. İntelin avantajı kendi fabrikası olduğu için daha kaliteli üretim yapıyordu. Amd fabrikasını satsada onlara bağımlı kalmıştı ama 3 sene önce TSMC(Apple bile bu firmaya işlemcilerini üretiyor) ye geçince şuan nm de üretim kalitesinde inteli biraz geçti diyebiliriz. Servise gelince doğrudur Eskiden sadece amd modeller genellikle ucuz laptoplarda kullanılıyordu laptopta geri kalıyordu ama 4. nesil ile onu da atlattı. İntel hegemonyası olsada pazarda gene de kalite malzeme kullanılmış modeller çıkıyor. Lenovo Thinkpad modelinde bile güveniyor. Saf işlemci gücünde amd öndedir mimari olarak şuan öndedir. Isınan intel işlemcileri seviyorsanız bilemem. Bazı programlarda intel kütüphaneleri kullandığı için geri düşüyor olabilir bu doğrudur ama işlemci saf güç olarak intel işlemcilere ryzen serisinden beri geçiyor. Sunucularda kullanılmıyor diyorsunuz EPYC işlemcilerle satış miktarları inanılmaz arttı Google, Amazon , Microsoft büyük miktarlarda sipariş geçiyor. Süper bilgisayar ihalelerini de kazanmaya başladı
burada . Maalesef o görüşünüzün de pek bir doğruluğu yok. Linux un kurucusu amd işlemciye geçti. Şu an her yerde amd işlemci çok satanlar listesinde. Apple bile amdye geçmek çok istedi çünkü apularının grafik performansı intel graphics çöpünden iyi olduğu için ama amdnin yeterince üretim kapasitesi maalesef yok apple da kendini riske atamaz bu konuda. Şimdi neden diyebilirsiniz macos işletim sitemi gpuyu işlemciden daha fazla kullanıyor. Bütün animasyonlarında hızlandırma var. Sonrada apple kendi işlemcisini geliştirmeye başlayınca bu geçişi tamamen rafa kaldırdı. İnsanları yanlış yönlendirmeyelim.