İleri Düzey Intel Framebebuffer Yama Rehberi (Hackintool)

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,941
4,401
whats-hdmi-20a-20b-21.jpg


BU REHBER HAKKINDA

Dizüstü yada masaüstü bilgisayarınızın yerleşik HDMI-VGA girişi çalışmıyor yada sorunlu çalışıyor ise bu rehber bu sorunları ortadan kaldırmayı ve HDMI-VGA girişini çalıştırmanıza yardımcı olacaktır. Bu rehberde anlatılanlar var olan Intel framebuffer üzerine uygulanır. Rehber içerisinde belli noktalarda framebuffer yamalarına değinecek olsakta bu rehber ile framebuffer yaması yapamazsınız. Yani daha önceden Intel framebuffer yaması yapmadıysanız öncelikle aşağıdaki rehberi takip ederek yamayı yapmanız gerekmektedir.


Bu rehber nispeten güncel bileşenlerin çalıştırılabilmesi için uygundur. Yani güncel işlemci, güncel anakart ve en önemlisi güncel monitörleri çalıştırabilmek için bu rehbere ihtiyacınız bulunmaktadır. Birçok sorun DisplayPort 1.2+ veya HDMI 1.4+ desteği olmayan TV ve eski monitörlerden kaynaklanmaktadır.

Bu rehberin temel amacı, cihazınızdaki yerleşik HDMI-VGA bağlantı noktasını bir cihaz (monitör-tv) için kullanılabilir şekilde etkinleştirmektir. Dahili ekran kartınız ile çoklu ekran kullanımı tarafımızdan önerilmemektedir. Çoklu ekran kullanımları en iyi ve sadece AMD GPU tarafından gerçekleştirilmektedir AMD APU macOS tarafından desteklenmemektedir..

İÇİNDEKİLER

  1. Teori
  2. Ön Kontrol Listesi
  3. Hazırlık
  4. Prosedür
  5. Sonuç
1 - TEORİ

Günümüzde birçok anakart üretici bulunmakta ve anakart üreticileri bizlere her anakartlarında bizlere farklı görüntü çıkış birimleri sunmaktadır. Bazı anakartlarda 1 VGA çıkışı varken, bazı anakartlarda sadece 1 HDMI yada 1 DVI görüntü çıkış birimi bulunmaktadır. Tüm çıkış birimlerinin birlikte kullanıldığı complex anakartlarıda hala günümüzde görmek mümkündür.

**IGPU (IIntegrated Graphics Processing Unit) : Türkçe karşılığıyla DGİB (Dahili Grafik İşleme Birimi)

macOS işletim sistemi IGPU sürücüsünü başlattığında (AppleIntelFramebuffer.kext) sizin anakartınızdaki görüntü çıkış birimlerini bilemez çünkü cihazımız orijinal bir macintosh cihaz değil ve anakartımızın görüntü çıkış birimleri IGPU sürücüsü içerisine tanımlı değildir. Dolayısıyla IGPU girmiş olduğunuz platform kimliğine dayanarak varsayımlarda bulunur.

Örnek verecek olursam platform kimliği 0x3E9B0007 girildiğinde tüm bağlantı noktaları varsayılan olarak DP (DisplayPorts) olarak kabul edilir. Bu durumda anakartınızdaki görüntü çıkış birimine (VGA ayrıca DP olarakta değerlendirilir) VGA monitörünüzü bağladığınızda hemen çalışacaktır. Ancak HDMI veya DVI bir monitör bağlayacak olursak ekrana görüntü gelmeyecektir çünkü macOS bu girişlerin DP-VGA olduğunu düşünecektir. Durum böyle olunca birçok cihaz kullanılamaz durumda oluyor, HDMI üzerinden görüntü ve ses alınamamasının en temel sebebi budur.

Neyse ki, IGPU varsayılan bağlantı haritasını değiştirmenin bir yolu bulunmaktadır. Anakartınızdaki her görüntü çıkış birimi bir port numarası ile ilişkilendirilir. macOS IGPU üzerinden en fazla 3 görüntü çıkış birimine izin vermektedir. Bu port numaraları 5, 6 ve 7'dir. Ancak farklı anakartlardaki görüntü çıkış birimleri farklı portlar kullanırlar. Bazı anakartlarda Port 5 HDMI iken bazı anakartlarda DVI, DP veya VGA bağlantı noktası olabilir. Aynı durum Port 6 ve Port 7 içinde geçerlidir. Bunun için öncelikle anakartımızdaki fiziksel görüntü çıkış birimi ile port eşlemesini yapmamız gerekmektedir.

Anakartımız için görüntü çıkış birimi ve port eşlememizi belirledikten sonra bu bilgiyi Framebuffer Tablosu doldurarak macOS işletim sistemize veriyoruz. macOS işletim sistemi en fazla 3 port desteklediğinden en fazla 3 yazılım konnektörü tanımlayabilir. Herhangi bir yazılım konnektörü, herhangi bir porta eşlenebilir.

  • 3 yazılım konnektörü con0, con1 ve con2 diye adlandırılır.
  • 5, 6 ve 7 numaraları portlar Hackingtool üzerinde İndex 1, 2 ve 3 olarak görünmektedir.
  • İndex 1 her zaman Port 5'i ifade eder
  • İndex 2 her zaman Port 6'yı ifade eder
  • İndex 3 her zaman Port 7'yi ifade eder
  • HDMI ve DVI aynı olarak kabul edilir. Hem DVI hemde HDMI için her zaman "type" HDMI seçilmelidir.
  • VGA ve DP aynı olarak kabul edilir. Hem VGA hemde DP için her zaman "type" DP seçilmelidir.
Örnekle açıllayacak olursak:
  • macOS'a Port 6'nın HDMI olduğunu bildirmek istiyorsak, "Index 2" ve "Type HDMI" olarak seçmeliyiz.
  • macOS'a Port 5'in DVI olduğunu belirtmek istiyorsak, "Index 1" ve "Type HDMI" olarak seçmeliyiz.
  • macOS'a Port 7'nin DP olduğunu belirtmek istiyorsak, "Intex 3" ve "Type DP" olarak seçmeliyiz.
  • macOS'a Port 7'nin VGA olduğunu belirtmek isritorsak, "Intex 3" ve "Type DP" olarak seçmeliyiz.
Bu işlemlere ek olarak her yazılım konnektörüne (Index 1, Index 2, Index 3) eşsiz bir BusID atamamız gerekmektedir fakat belirli BusID değerlerine izin verilmektedir;
  • DP ve VGA en esnek olanlarıdır, 0x02, 0x04, 0x05, 0x06 numaralı BusID'lere izin verilir, bu değerlerden herhangi biri herhangi bir anakart üzerinde çalışmalıdır.
  • HDMI ve DVI çok kısıtlayıcıdır, 0x01, 0x02, 0x04, 0x06 numaralı BusID'lere izin verilir, ancak bazı anakartlar bu değerlerden yalnızca birini yada ikisini kabul eder. (Gigabyle Z390 sadece 0x04 kabul eder)
Bu yamayı yapabilmemiz için gerekli olan bilgileri öğrendiğimize göre biraz daha derine inebiliriz.

Başlangıçta cevaplamamız gereken 3 soru bulunmakta
  • Port 5 (Index 1) hangi tür (Type) ?
  • Port 6 (Index 2) hangi tür (Type) ?
  • Port 7 (Index 3) hangi tür (Type) ?

    Port to Index Mapping(1).png

2 - ÖN KONTROL LİSTESİ
  1. Buradaki bağlantıdan Hackintool uygulamasını indirin.
  2. Lilu ve WEG sürücülerini sisteminize yükleyin veya yüklü olduğunu onaylayın.
  3. Ekran kartınız doğru tanıtılmış ve framebuffer yaması yapılmış olmalıdır. (Hackintool ile).
    Hackintool - GPU Info(2).png
  4. Ekran kartınıza uygun bir veya birden fazla "platformid" bulunabilir. Resimdeki gibi tüm yazılım konnektörleri "Index -1" olan bir platformid sisteminiz için yanlış bir platformid olup kullanılmaması gerekmektedir.
    Hackintool - Headless(3).png
  5. Anakartınızdaki grafik çıkış birimlerinin bir listesini yapın (Örnek VGA,HDMI,DIV,DP)
  6. İşlem sırasında her grafik çıkış birimini kontrol etmeniz gerekecek, bu yüzden her grafik çıkış birimine uygun monitör(ler) ve kablolarınız hazır olmalıdır. Ek olarak böyle bir imkanınız yok ise rehber yine de uygulanabilir fakat bu biraz tahmini bir işlem olacaktır sonuca ulaşabilmek için rehberi birkaç defa uygulamanız gerekebilir.
  7. Config dosyanızdan aşağıdaki girişler var ise kaldırın ve config dosyanızı (EFI/Clover içerisine) kaydedin . (Bu işlemi yaptıktan sonra kesinlikle bilgisayarınızı yeniden başlatmayın sadece girişleri silin ve rehbere devam edin)
    • Devices --> Fake ID --> IntelGFX --> Silinecek​
    • Graphics --> Inject Intel --> İşaretli ise işareti kaldırılacak​
    • Graphics --> ig-platform-id --> Silinecek​
3 - HAZIRLIK

  1. Hackintool'u çalıştırın ve üst menü çubuğundan "Framebuffer"'i ardından sisteminize uygun sürümü seçin.

  2. "Patch menüsünden "Apply Current Patches" seçin ve onay tikinin olduğundan emin olun.

  3. Sisteminiz için en uygun "platformid" seçin. Farklı "platformid"'lerin farklı yazılım konnektörü seti olacaktır. Tüm yazılım konnektörleri "Index -1" olan bir "platformid" seçer ve işlem yaparsanız cihazınız bir sonraki başlatmada görüntü vermeyi kesecektir. -1 kapalı anlamı taşımaktadır. Seçiminizi dikkatli yapın.
    Hackintool - Headless Platform(4).png
    Hackintool - Default Connectors(5).png
  4. Kullanmakta olduğunuz monitör (ana mönitörünüz veya laptop ekranı) sistemde aşağıdaki gibi kırmızı (laptop ekranları yeşil) renkte görünecektir. Benim kullandığım monitör VGA ile bağlı buda bana "kırmızı" çizgili satırın VGA-DP protıu olduğunu anlatmakta. Şimdi sıra "Port" bulmakta. Bunun için "kırmızı" çizgili satıra bir kere tıklıyorum ve sağ aşağıdan gerçek "Port" numarasını öğreniyorum.
    Hackintool - DP1 Highlight(6).png
    Hackintool - DP1 Port(7).png
    • Yani durum şöyle: "Index 1" "Type DP" (VGA)​
    • Kaldı 2 port​
4 - PROSEDÜR

  1. Ana monitörünüzü sisteme bağlı tutun. (Hiçbir sebeple sistemden ayırmayın bağlantısını kesmeyin, elektriğini kesmeyin veya güç tasarrufu moduna almayın)
  2. Şimdi anakartımızda bulunan ve elimizde olan monitörlerden birisini sisteme bağlıyoruz. (Benim anakartımda DP bulunmakta ve elimde DP destekli bir monitörüm var) Bu aşamada kesinlikle dönüştürücü bir aparat kullanmayalım bu bazı durumlarda monitörü sistemin görmemesine sebep olmaktadır. Monitörü bağladığımızda Hackintool üzerinde ikinci bir sıra "kırmızı" renkte yanması gerekmekte (ben daha anlaşılır olması için birincil monitörümü diğer DP girişine bağladım). Farklı bir sıra "kırmızı" renkte yandı ve üzerine tıklayarak "Port" numarasını öğrendim.
    Hackintool - DP2 Highlight(8).png
    Hackintool - DP2 Port(9).png
    • Şimdi durum şu şekilde oldu:​
    • "Index 1" "Type DP" (VGA)​
    • "Index 2" "Type DP" (DP)​
    • Kaldı 1 port​
  3. Anakartımda 3 grafik çıkış birimi olduğunu ve HDMI çıkışını çalıştıramadığımı biliyorum. Bu yüzden "Port 7" (Index 3) HDMI çıkışı olduğunu biliyorum. Son durumumuz şu şekilde oluyor;
    • "Index 1" "Type DP" (VGA)​
    • "Index 2" "Type DP" (DP)​
    • "Index 3" "Type HDMI" (HDMI) (olması gerekmekte)​
  4. Hackintool'a bakıyoruz ve Index 1, 2 ve 3'ün DP olarak işaretli olduğunu görüyoruz oysa ki Index 3 HDMI olmalıydı.

  5. Bu yüzden açılan menüden "Index 3" için "HDMI" seçiyoruz ve "BusID" değerini "0x04" olarak ayarlıyoruz. Neden 0x04 dediğinizi duyar gibiyim, haklısınız başka olası değerler de var ama bir yerden başlamalı ve olasılıkları birer birer test etmeliyiz. BusID 0x04 şu anda "Index 2"'ye atandığından dolayı burada ufak bir değişiklik yapmamız gerekmekte. Index 2'ye Index 3'ün BusID değerini verelim yani 0x06 (DP için geçerli bir BusID) ve sonuç aşağıdaki gibi olur.
    Hackintool - HDMI Parameters(10).png
  6. Şimdi değişikliklerimizi test etmeye hazırız. En alttan "Patch" sekmesine gelin ve aşağıdaki resimdeki yerleri seçin. Sisteminiz için doğru "PlatformID" kullandığınıza ve doğru "Devide ID" kullandığınıza emin olun.
    Hackintool - Patch General(11).png
    Hackintool - Patch Advanced(12).png
  7. Hackintool bazen belirli ayarların seçilmesi durumunda "Connectors" (yani az önce işlem yaptığımız yer) sayfasını sıfırlar, bu sebepten dolayı "Connectors" sayfasına geri dönün ve ayarlarınızı en az 2 kez kontrol edin, gerekirse yeniden yapın. Bu işlemden sonra "Patch" sayfasına geri dönün ve "Generate Patch" işlemini başlatın.
    Hackintool - Patch Generate(13).png
  8. Şimdi yamayı config.plist dosyamıza eklemeliyiz. Bunu iki farklı yöntemle yapabiliriz. Birincisi herhangi bir text edip programı ile manuel (önermiyorum), ikincisi ise EFI bölüntümüzü mount edip bu işlemi Hackintool'un yapmasını sağlayarak. (Önerili)

  9. EFI bölüntümüzü mount ettikten sonra aşağıdaki resimdeki gibi "File->Export->Clover config.plist" seçelim. Gerekirse EFI içerisindeki config.plist dosyamızın yerini gösterelim. Bu işlemden sonra Hackintool otomatik olarak şu anki config.plist dosyanızın bir yedeğini oluşturacak (config-backup.plist) ve yama işlemini gerçekleştirecektir.

  10. Şimdi bilgisayarınızı yeniden başlatın ve HDMI girişinin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer çalışmıyor ise aşağıdaki tablodan HDMI girişiniz için farklı bir "BusID" kullanmak üzere "Bölüm 4" Madde 5-9 arasını tekrar uygulayın.

    BusIDs with VGA(14).png
  11. Anakartınızda 3'ten az grafik çıkış biriminiz varsa kullanılmaya portları kapatmak için 2 farklı yol izleyebilirsiniz.
    • Kullanılmayan girişin "Index" değerini -1 yapmak​
    • Kullanılmayan girişin "Index" değerini olduğu gibi bırakıp "BusID" değerini "0x00" olarak ayarlamaktır. (Daha sağlıklı)​
  12. Grafik hatalını azaltmak ve bazı nadir önyükleme sorunlarını gidermek için config.plist dosyanızda aşağıdaki değişikliği yapmanız yararlı olacaktır.
    CC - disablegfxfirmware(15).png
5 - SONUÇ

Yukarıda işlediğimi örnek neredeyse çok basitti, çünkü en az 2 bağlantı noktasını bulduk ve hiçbir tahminde bulunmadan sonuca ulaşabildik. Peki ikinci monitörümüzü bağladığımızda hiçbir satır "kırmızı" olarak işaretlenmeseydi ne olurdu ? Bu durumda deneme yanılma yöntemi kullanmak zorundaydık.

Diyelim ki Port 5 (Index 1) DP olduğunu biliyoruz ve başka hiçbir bilgi yok elimizde. Her ne kadar monitör bağlasakta hiçbir satır "kırmızı" olarak işaretlenmiyor. Bu durumda bir sonraki port için (Port 6) HDMI olarak göstermeye ve sırayla listedeki "BusID" leri girerek HDMI etkinleştirmeye çalışırız, hiçbir BusID ile çalışmaması durumunda aynı işlemi Port 7 üzerinde tek tek denememiz gerekecektir.

Konu ile ilgili sorun yaşadığınız noktada ayrı bir konu açarak sorununuzu bildirin. Rehber altından yazılacak sorular cevap verilmeden silinecektir.

**Bu rehber osxinfo için @KaoS tarafından Türkçeleştirilmiştir.
**Kaynak:
General Framebuffer Patching Guide using Hackintool
 
Son düzenleme:
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,786
7,584
4,401
Eline sağlık. Beklediğim bir rehberdi. (y)
 
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Seyfullah N

JEDI
BÖLÜM MODERATÖRÜ
8 Ocak 2018
204
209
301
Harika bir rehber olmuş ellerine sağlık .
 
Anakart Modeli
Gigabyte h110m-s2v
İşlemci Modeli
Intel Core i5 6500
Grafik Kartı
Amd Radeon RX 460
Ses Kartı Modeli
Realtek® ALC887
Ağ Aygıtları
Fenvi FV-T919 (BCM94360)
Disk ve RAM
Samsung EVO 860 250GB + 1TB 7400RPM & 8gb DDR4 2133mhz
  • Like
Tepkiler: KaoS ve montezuma

Bilo2019

APPRENTICE
4 Ağu 2019
56
9
21
Slm Kaos,

rehberi tercüman etdigin icin tesekkür ederim. Ellerine Saglik Yalniz simdiye kadar benim HDMI sorunu cözmedim.
Kabylake denedim sisteme giriyor ama ekran siyah kaliyor HDMI de calismiyor.
Coffe Lake denedim görüntü aliyorum full acceleration internal ekranda malesef HDMI olmadi.
Denemek icin laptopumu kac kere restart yaptim inanki 20den sonra saymayi biraktdim !
Cesitli Index denedim cesitli Busid cesitli HDMI port denedim imkan okadar cok ki inan insan bikiyor! Cözülmiyezek gibi gözükiyor bakalim ayni sorunu yasayan arkadaslar burada cözecekmi tabiki her sistem farkli ama bekleyecegiz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
27 Şub 2017
335
67
251
güzel rehber olmuş ellerine sağlık yalnız sorularım var, HDMI ve DVı aynı olarak kabul edilir ve type HDMI olarak seçilir yazmışsın fakat örnekte DVI olarak seçilir yazmışsın burayı açıklayabilir misin?
 
BootLoader
OpenCore 0.7.4
Laptop Modeli
macOS Monterey
Anakart Modeli
Gigabyte z490 Vision G
İşlemci Modeli
intel i5 11600
Grafik Kartı
Gigabyte RTX 3070 Vision OC
Ses Kartı Modeli
ALC1220VB
Ağ Aygıtları
intel i225-v
Disk ve RAM
Samsung 980 PRO & DDR4 16 GB

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,941
4,401
örnekte HDMI seçildiğini görüyorum.
 
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

osxinfoyass

APPRENTICE
30 Ocak 2019
9
1
21
51
thank you for the detailed hackintool guide
my problem is the internal display remains black meanwhile the hdmi display on tv works great
I have surface book 1 with intel hd 520 , i5 cpu 6300u , 8gb ram, 256 ssd
what should I change in hackintool connectors ?
 

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,941
4,401
Share to screenshots in Hackintool for connectors.
 
Son düzenleme:
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

ibragah

PADAVAN
18 Kas 2017
109
10
71
28
Merhaba, ben catalina kurulumu yaptım kextlerim felan tam. UHD 630 ile ilgili bir sorun yaşamıyorum 1536MB gösteriyor ve kasma donma vs bişi olmuyor ekran kartımda yinede bu yamayı yapmam gerekiyor mu? Onu sormak istedim.
 

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,941
4,401
Yapman dahilinde hem vram miktarın artacak hemde (eğer kullanamıyorsan) hdmi girişinden ses ve görüntü aktarımını sağlayabileceksin, varsa vga portunu kullanabileceksin.
 
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3
  • Like
Tepkiler: ibragah

ibragah

PADAVAN
18 Kas 2017
109
10
71
28
Hackintool 2.8.3 sürümünü kullanıyorum ve Framebuffer'i seçiyorum ama sistemim 10.15 olmasına rağmen 10.14 çıkıyor seçeneklerde. Ne yapmam gerekiyor?
 

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,941
4,401
Hackintool 2.8.3 sürümünü kullanıyorum ve Framebuffer'i seçiyorum ama sistemim 10.15 olmasına rağmen 10.14 çıkıyor seçeneklerde. Ne yapmam gerekiyor?
Herhangi birşey yapmanıza gerek yok 10.14 için yapılan yamalar evrensel olup tüm sistemlerde geçerlidir.
 
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3
  • Like
Tepkiler: ibragah

ibragah

PADAVAN
18 Kas 2017
109
10
71
28
Herhangi birşey yapmanıza gerek yok 10.14 için yapılan yamalar evrensel olup tüm sistemlerde geçerlidir.
Yamayı yaptım ama olmadı hocam. Yada yapamadım :) Sorun çıktı boot ettikten sonra mac şifre ekranı geleceği zaman hmdı sinyal yok diyor.

Sistemim: Gigabyte Z370 HD3 - i5 8400 İşlemci - UHD 630 - (GTX 1050 Takılı ama Biosta UHD630 seçili)
 

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,941
4,401
Yama yaparken sistemin için hazır olan yamaları kullan.
 
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,941
4,401
Şu an dışarıda olduğum İçin şöyle tarif edeyim, üst menüden patch seçip system patch bölümünde sisteminize ait patch yapın. Olumsuz sonuçlanırsa manuel patch yapıp farklı smbios kimlikleri ve farklı platform id seçerek denemeler yapmalısınız.
 
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

ibragah

PADAVAN
18 Kas 2017
109
10
71
28
Şu an dışarıda olduğum İçin şöyle tarif edeyim, üst menüden patch seçip system patch bölümünde sisteminize ait patch yapın. Olumsuz sonuçlanırsa manuel patch yapıp farklı smbios kimlikleri ve farklı platform id seçerek denemeler yapmalısınız.
Anladım peki bakacağım dediklerinize deniyeceğim
 

Se7Touch

APPRENTICE
19 Eki 2019
44
28
21
İst
Hocam şöyle ki cihazım Monster Abra A7 10.1 1 HDMI 2 Mini Display portum bulunmakta, mini display portları malzeme yetersizliği sebebi ile deneyemiyorum fakat HDMI üzerinden monitörüm ile rehber talimatlarına uygun ilerlerken portları tespit ettiğimiz bölüme geldiğimde monitörü bağlamama rağmen hiç birinin kırmızı veya yeşil olmadığını gördüm. Yanlışlık bende mi acaba ayrıca cihazıma uyumlu diğer idleri de denememe rağmen daha fazla kullanılabilir portu olan bir id bulamadım.

Ekran Resmi 2019-10-24 22.26.14.png
 

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,786
7,584
4,401
fakat HDMI üzerinden monitörüm ile rehber talimatlarına uygun ilerlerken portları tespit ettiğimiz bölüme geldiğimde monitörü bağlamama rağmen hiç birinin kırmızı veya yeşil olmadığını gördüm.
Rehberin sonuç bölümünde bununla ilgili ne yapılması gerektiği paylaşılmış.

5 - SONUÇ

Yukarıda işlediğimi örnek neredeyse çok basitti, çünkü en az 2 bağlantı noktasını bulduk ve hiçbir tahminde bulunmadan sonuca ulaşabildik. Peki ikinci monitörümüzü bağladığımızda hiçbir satır "kırmızı" olarak işaretlenmeseydi ne olurdu ? Bu durumda deneme yanılma yöntemi kullanmak zorundaydık.

Diyelim ki Port 5 (Index 1) DP olduğunu biliyoruz ve başka hiçbir bilgi yok elimizde. Her ne kadar monitör bağlasakta hiçbir satır "kırmızı" olarak işaretlenmiyor. Bu durumda bir sonraki port için (Port 6) HDMI olarak göstermeye ve sırayla listedeki "BusID" leri girerek HDMI etkinleştirmeye çalışırız, hiçbir BusID ile çalışmaması durumunda aynı işlemi Port 7 üzerinde tek tek denememiz gerekecektir.
 
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: Se7Touch ve KaoS

Se7Touch

APPRENTICE
19 Eki 2019
44
28
21
İst
Rehberin sonuç bölümünde bununla ilgili ne yapılması gerektiği paylaşılmış.

5 - SONUÇ

Diyelim ki Port 5 (Index 1) DP olduğunu biliyoruz ve başka hiçbir bilgi yok elimizde. Her ne kadar monitör bağlasakta hiçbir satır "kırmızı" olarak işaretlenmiyor. Bu durumda bir sonraki port için (Port 6) HDMI olarak göstermeye ve sırayla listedeki "BusID" leri girerek HDMI etkinleştirmeye çalışırız, hiçbir BusID ile çalışmaması durumunda aynı işlemi Port 7 üzerinde tek tek denememiz gerekecektir.


Valla üstat değerleri değiştirip tekrar yama yapıyorum ve çıktıyı kontrol ettiğimde sonuç hep aynı bende mi bi gariplik var acaba çıktı içerisinde yaptığım ayarlara uygun hiç bir ibare göremiyorum.

Maalesef tüm kombinasyonları denememe rağmen sonuç alamadım. Bu işi daha fazla uzatmak bilgisayar donanımı açısından tehlikeliymiş gibi geliyor. Şimdilik askıya alalım.
 
Son düzenleme:
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler