OpenCore ile Hackintosh Cihazlarda Güç Yönetimi

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,790
7,584
4,401
homepage.png

OpenCore ile macOS kurulumundan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli husus işlemci güç yönetimin aktif edilmesi. Rehberde ilk olarak Haswell ve sonrası ( Ivy Bridge-E) için güç yönetimini ardından da Sandy Bridge, Ivy Bridge ve AMD işlemciler için gerekli adımlar paylaşılmakta. Rehbere başlamadan önce Apple'ın XCPM çekirdeğinin yüklenmiş olduğundan emin olmamız gerekiyor. Bunun için de ilk olarak IORegistryExplorer indirin ve uygulamayı çalıştırıp AppleACPICPU araştırın. Bunu bulduğunuzda aşağıdaki gibi iki sonuçla karşılaşırsınız:


XCPM YüklüXCPM Yüklü Değil
pm-working.6d53e2d0 kopya.png
pm-not-working.2706013b kopya.png

Soldaki görüntüden de görebileceğiniz gibi, Apple'ın CPU Güç Yönetiminden sorumlu X86PlatformPlugin registery içinde tanımlı. Eğer sağ resimdeki gibi bir sonuç çıktıysa X86PlatformPlugin yüklenmemiş demektir. Bu noktada aşağıdakileri kontrol edin.
SSDT-PLUG.aml dosyasının hem EFI / OC/ ACPI içinde, hemde Config / ACPI içinde eklenmiş olduğundan emin olun. BU SSDT dosyası işlemcinin ilk thread'ı olarak ayarlıdır ve bu yüklendikten sonra registery içinden (CP00) bunu kontrol edebilirsiniz.
Kod:
plugin-type | Number | 0x1
X99 için hatırlatma:

XCPM, Haswell-E ve Broadwell-E'yi yerel olarak desteklemez. Bu bağlamda CPU kimliğini XCPM'yi destekleyen bir modele taklit etmemiz gerekiyor. Bunun için config dosyanızı OpenCore Configurator ile açıp Kernel -> Emulate içinde şu ayarları girin.

  • Haswell-E:
    • Kernel -> Emulate:
      • Cpuid1Data: C3060300 00000000 00000000 00000000
      • Cpuid1Mask: FFFFFFFF 00000000 00000000 00000000
  • Broadwell-E:
    • Kernel -> Emulate:
      • Cpuid1Data: D4060300 00000000 00000000 00000000
      • Cpuid1Mask: FFFFFFFF 00000000 00000000 00000000
CPU Friend Kullanmak
Başlamak için birkaç şeye ihtiyacımız olacak:
  • X86PlatformPlugin yüklenmiş olması gerekiyor.
    • Sandy, Ivy Bridge ve AMD CPU'lar desteklenmemekte.
  • CPUFriend
  • CPUFriendFriend
    • Bu hem süreci basitleştirmeye, hem de daha iyi bir kontrol sağlamaya yardımcı olabilecek bazı ek özelliklere sahiptir.
LFM: Low Frequency Mode

Şimdi indirdiğimiz CPUFriendFriend içinden CPUFriendFriend.command dosyasını çalıştıralım. Dosyayı çift tıklayıp çalıştırdığımızda bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak.
lpm.08edf685.png


Bu ekranda LFM değerinizi seçmeniz için bir uyarı ile karşılaşacaksınız. Bu, CPU'nuzun taban değeri veya boşta kalacağı en düşük değerdir. Buradaki değer MacOS'in S3'ten (uyku) S0'a (uyanma) kolayca geçiş yapabilmesi gerektiğinden, bu sistemin uyku ve uyanmasında doğru şekilde çalışmasına büyük ölçüde yardımcı olabilir.

LFM değerinizi belirlemek için şunlardan birini yapabilirsiniz:
  • Intel'in ARK site'inden TDP-down Frequency değerine bakabilirsiniz.
    • Çoğu CPU'nun listelenen bir değeri olmadığını unutmayın, bu nedenle kendinizi belirlemeniz gerekir.
  • Ya da aşağıda önerilen değerleri girebilirsiniz.
JenerasyonLFM DeğeriAçıklama
Broadwell+ Laptop
08​
800Mhz'ye eşdeğer
Broadwell+ Masaüstü
0A​
1000Mhz'ye eşdeğer
Haswell/Broadwell HEDT/Server(Örnek: X99)
0D​
1300Mhz'ye eşdeğer
Skylake+ HEDT/Server(Örnek. X299)
0C​
1200Mhz'ye eşdeğer

  • Not: LFM değeri sadece Broadwell ve daha yeni SMBIOS kimliklerinde mevcuttur.
  • Not 2: Bu değerler kesin olarak belirlenmemiştir, dolayısıyla her makinenin farklı özellikleri olabilir ve bu nedenle donanımınız için en iyi olanı denemeniz gerekebilir
Durumu daha iyi açıklayabilmek için bir örneklendirme yapalım. 2.9 GHz'lik bir temel saate sahip olan ancak LFM'si olmayan i9 7920x bir işlemcimiz var. Bunun için doğru frekans değerini bulmak için ilk olarak 1.3 GHz'yi (yani 1300Mhz) seçeceğiz ve kararlılığı bulana kadar yukarı / aşağı çekerek denemeler yapacağız.
Not: LFM değerinin basit bir ifadeyle CPU'nun çarpanı olduğunu, bu nedenle bu değerin uygun şekilde ayarlanması gerektiğini unutmayın. Bunu bulmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Bu kullanmak istediğiniz saat hızını 100'e böler, ardından sonucu onaltılık tabana dönüştürür.
Kod:
echo "obase=16; 13" | bc
Not: Burada dikkat etmeniz gereken 1.3Ghz için 13 kullandık, 1.3 değil. Siz de bunu kullanırken buna dikkat edin.

EPP: Energy Performance Preference

epp.6a07dbf5.png


Bundan sonra gelecek olan seçenekte EPP ayarlamasını yapacağız. Burada İşlemcinin saat hızını belirleyeceğiz. Buradaki düzenleme ile işlemcinin turbo saat hızını ihtiyacımıza uygun olarak ayarlayabiliriz. Örnek olarak 00 olarak bir ayar seçersek işlemcinin maksimum performansta çalışmasını sağlayabilir, FF ile işlemcinin yavaş çalışmasını ancak duruma göre işlemcinin performansını yavaşça artırmasını sağlayabilirsiniz. Buradaki en önemli etmen cihazının işlemci soğutucusunun ne kadar iyi olduğu. Eğer maksimum performans seçerseniz ve iyi bir soğutucunuz yoksa işlemcinin ısınması ve performans düşüklüğü yaşama ihtimaliniz var. Aşağıdaki tablo hangi ayarı seçmeniz gerektiğine yardımcı olacaktır.


EPPHız
0x00-0x3FMaksimum Performans
0x40-0x7FDengeli Performans
0x80-0xBFDengeli Güç
0xC0-0xFFMaksimum Güç Tasarrufu


Not: Sadece Skylake sonrası ve daha yeni SMBIOS kimlikleri EPP destekler.

Performans BIAS

pm-bias.e9ddc9ce.png

Bu son giriş, macOS' e işlemcinizden ne tür bir genel performans istediğinizi belirlemede yardımcı olmak içindir. Genel olarak buradaki ayarları sistem kullanımıza bağlı olarak değiştirebilir ve kendi cihazına en uygun düzenlemeleri bulabilirsiniz. Bütün işlemlerden sonra klasör/ Results içinde gerekli bütün dosyalar oluşturulmuş olacaktır.

done.eb48a26d.png
files.30824430.png


Results içinde CPUFriendDataProvider.kext ve ssdt_data.aml dosyalarının oluşturulduğunu göreceksiniz. Güç yönetimi için bunlardan birini kullanabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem Windows ve Linux ile çakışma yapmaması için kext yöntemini tercih etmeniz (OpenCore ACPI, Windows ve linux sistemlere etki eder).

Not: CPUFriend'den ile uyku /uyanma sorunları yaşarsanız sebebi yanlış frekans vektörlerinden kaynaklıdır. Zira her sistem benzersizdir, bu nedenle kararlı bir yapılandırma elde edene kadar config dosyanızda düzenlemeler yapmanız gerekebilir .

Not 2: Eğer ssdt_data.aml kullanmayı seçerseniz SSDT-PLUG.aml dosyanıza gerek yok. Ancak sadece ssdt_data kullanımı HEDT platform ailesine ait x79, x99 ve x299 sistemlerde hataya neden olabilir. Bu nedenle bu sistemlerde ssdt_data.aml yerine SSDT-PLUG ile CPUFriendDataProvider.kext kullanılması önemli.

Sandy ve Ivy Bridge Sistemler için Güç Yönetimi

Sandy ve Ivy Bridge sahip sistemlerin Apple'ın XCPM'sine bağlanma sorunları var. Bu yüzden bunu aşmak için kendi Güç Yönetim tablomuzu oluşturmamız gerekiyor.

not: Ivy Bridge-E işlemciler Resmi olarak XCPM desteklemekte. Bu bağlamda rehberin ilk konusunu inceleyin.
İhtiyacımız olan:
  • CpuPm ve Cpu0Ist tablolarının düşürülmediğinden emin olun
  • ssdtPRGen

Ivy Bridge kurulumunda AppleIntelCPUPowerManagement.kext ile ilgili herhangi bir sorunu önlemek için kullanırken CpuPm ve Cpu0Ist tablolarının OpenCore Config içinde kaldırılması gerekiyor. Ancak bu tabloları kaldırmak, Windows'ta turbo kullanımına olumsuz etki yaratmakta. Bu nedenle, bunu çözmek için OEM tablosuna dokunmadan, yalnızca macOS için verileri desteklemek üzere yeni bir tablo eklemeliyiz. Bundan sonra, CPU-PM tablomuzu oluşturmayı bitirdiğimizde, OEM'in CPU SSDT'lerini yeniden eklemek yeterli olacaktır.

İlk olarak ACPI-> Delete sekmesinde aşağıdaki ayarların YES olarak aktif edilmiş olduğundan emin olalım.

KeyTypeValue
AllBooleanYES
CommentStringDrop CpuPm
EnabledBooleanYES
OemTableIdData437075506d000000
TableLengthNumber0
TableSignatureData53534454
KeyTypeValue
AllBooleanYES
CommentStringDrop Cpu0Ist
EnabledBooleanYES
OemTableIdData4370753049737400
TableLengthNumber0
TableSignatureData53534454

Bundan sonra yukarıda paylaştığım ssdtPRGen çalıştıralım.
prgen-run.224e35cf.png


Bu işlemden sonra SSDT.aml dosyası /Users/your-name>/Library/ssdtPRGen/ssdt.dsl oluşturulmuş olacaktır. Dosyaya ulaşmak için kolay yol Cmd+Shift+G basın ve gelen klasöre git seçneğinde ~/Library/ssdtPRGen/ girin. Bundan sonra gelen pencere dosyanın oluşturuldu klasör olacaktır.
prgen-done.543f80ef.png


Burdaki ssdt.aml dosyasının ismini anlaşılır olması için SSDT-PM.aml olarak yeniden adlandırın EFI / ACPI içine koyun. Ayrıca Config dosyanızı açın ve aynı şekilde Config / ACPI / Add içinde bu dosyayı gösterin.
Son olarak daha önce Config / ACPI / Delete içinde YES olarak ayarladığınız ayarları NO olarak ayarlayıp config dosyanızı kaydedin.

KeyTypeValue
AllBooleanYES
CommentStringDrop CpuPm
EnabledBooleanNO
OemTableIdData437075506d000000
TableLengthNumber0
TableSignatureData53534454
KeyTypeValue
AllBooleanYES
CommentStringDrop Cpu0Ist
EnabledBooleanNO
OemTableIdData4370753049737400
TableLengthNumber0
TableSignatureData53534454


sdtPRgen Olası sorun

SsdtPRgen, OEM'inizin SSDT'si ile herhangi bir uyumsuzluk sorununu gidermeye çalışırken, OEM'inizin _INI veya _DSM gibi bölümlerde belirli aygıtları veya yöntemleri zaten bildirmiş olması nedeniyle, önyükleme sırasında çakışmalar olabilir. Eğer boot sırasında SSDT-PM ile alakalı olarak aşağıdaki gibi bir hata alırsanız bunun anlamı bahsettiğim üzere çakışmadan kaynaklı hatadır.

Kod:
ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB._INI] , AE_ALREADY_EXIST
Bunu çözmek için ssdtPRgen bilgilerini aşağıdaki gibi bir biçime taşımanız gerekli.

Kod:
DefinitionBlock ("ssdt.aml", "SSDT", 1, "APPLE ", "CpuPm", 0x00021500)
{
    External (\_PR_.CPU0, DeviceObj) // External Processor definition
    External (\_PR_.CPU1, DeviceObj) // External Processor definition

    Scope (\_PR_.CPU0) // Processor's scope
    {
        Name (APLF, Zero)
        Name (APSN, 0x04)
        Name (APSS, Package (0x20)
        {
            /*  … */
        })

        Method (ACST, 0, NotSerialized)
        {
            /*  … */
        }

        /*  … */
    }
Önemli not:
  • Processor object (işlemci nesnesi) External (harici) olarak taşındığından emin olun.
  • Bütün metotları Processor'ün (işlemcinin) Scope'na (kapsamına) taşıyın.

AMD Güç Yönetimi

AMD bildiğiniz üzere desteklenmiyor. Ancak Hackintosh adına AMD için geliştirmeler var. AMD için kullanılması gereken kext ise SMCAMDProcessor. Unutulmaması gereken bu kextin çalışması için VirtualSMC olması ve config / Kernel içnde VirtualSMC'nin hemen altında bu kextin eklenmiş olması gerekliliği.

Kaynak:
OpenCore Guide
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Raxna

JEDI
15 Eki 2018
263
83
301
OpenCore ile macOS kurulumundan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli husus işlemci güç yönetimin aktif edilmesi. Rehberde ilk olarak Haswell ve sonrası ( Ivy Bridge-E) için güç yönetimini ardından da Sandy Bridge, Ivy Bridge ve AMD işlemciler için gerekli adımlar paylaşılmakta. Rehbere başlamadan önce Apple'ın XCPM çekirdeğinin yüklenmiş olduğundan emin olmamız gerekiyor. Bunun için de ilk olarak IORegistryExplorer indirin ve uygulamayı çalıştırıp AppleACPICPU araştırın. Bunu bulduğunuzda aşağıdaki gibi iki sonuçla karşılaşırsınız:



Soldaki görüntüden de görebileceğiniz gibi, Apple'ın CPU Güç Yönetiminden sorumlu X86PlatformPlugin registery içinde tanımlı. Eğer sağ resimdeki gibi bir sonuç çıktıysa X86PlatformPlugin yüklenmemiş demektir. Bu noktada aşağıdakileri kontrol edin.
SSDT-PLUG.aml dosyasının hem EFI / OC/ ACPI içinde, hemde Config / ACPI içinde eklenmiş olduğundan emin olun. BU SSDT dosyası işlemcinin ilk thread'ı olarak ayarlıdır ve bu yüklendikten sonra registery içinden (CP00) bunu kontrol edebilirsiniz.
Kod:
plugin-type | Number | 0x1
X99 için hatırlatma:

XCPM, Haswell-E ve Broadwell-E'yi yerel olarak desteklemez. Bu bağlamda CPU kimliğini XCPM'yi destekleyen bir modele taklit etmemiz gerekiyor. Bunun için config dosyanızı OpenCore Configurator ile açıp Kernel -> Emulate içinde şu ayarları girin.

  • Haswell-E:
    • Kernel -> Emulate:
      • Cpuid1Data: C3060300 00000000 00000000 00000000
      • Cpuid1Mask: FFFFFFFF 00000000 00000000 00000000
  • Broadwell-E:
    • Kernel -> Emulate:
      • Cpuid1Data: D4060300 00000000 00000000 00000000
      • Cpuid1Mask: FFFFFFFF 00000000 00000000 00000000
CPU Friend Kullanmak
Başlamak için birkaç şeye ihtiyacımız olacak:
  • X86PlatformPlugin yüklenmiş olması gerekiyor.
    • Sandy, Ivy Bridge ve AMD CPU'lar desteklenmemekte.
  • CPUFriend
  • CPUFriendFriend
    • Bu hem süreci basitleştirmeye, hem de daha iyi bir kontrol sağlamaya yardımcı olabilecek bazı ek özelliklere sahiptir.
LFM: Low Frequency Mode

Şimdi indirdiğimiz CPUFriendFriend içinden CPUFriendFriend.command dosyasını çalıştıralım. Dosyayı çift tıklayıp çalıştırdığımızda bizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak.
Ekli dosyayı görüntüle 23804

Bu ekranda LFM değerinizi seçmeniz için bir uyarı ile karşılaşacaksınız. Bu, CPU'nuzun taban değeri veya boşta kalacağı en düşük değerdir. Buradaki değer MacOS'in S3'ten (uyku) S0'a (uyanma) kolayca geçiş yapabilmesi gerektiğinden, bu sistemin uyku ve uyanmasında doğru şekilde çalışmasına büyük ölçüde yardımcı olabilir.

LFM değerinizi belirlemek için şunlardan birini yapabilirsiniz:
  • Intel'in ARK site'inden TDP-down Frequency değerine bakabilirsiniz.
    • Çoğu CPU'nun listelenen bir değeri olmadığını unutmayın, bu nedenle kendinizi belirlemeniz gerekir.
  • Ya da aşağıda önerilen değerleri girebilirsiniz.
JenerasyonLFM DeğeriAçıklama
Broadwell+ Laptop
08​
800Mhz'ye eşdeğer
Broadwell+ Masaüstü
0A​
1000Mhz'ye eşdeğer
Haswell/Broadwell HEDT/Server(Örnek: X99)
0D​
1300Mhz'ye eşdeğer
Skylake+ HEDT/Server(Örnek. X299)
0C​
1200Mhz'ye eşdeğer

  • Not: LFM değeri sadece Broadwell ve daha yeni SMBIOS kimliklerinde mevcuttur.
  • Not 2: Bu değerler kesin olarak belirlenmemiştir, dolayısıyla her makinenin farklı özellikleri olabilir ve bu nedenle donanımınız için en iyi olanı denemeniz gerekebilir
Durumu daha iyi açıklayabilmek için bir örneklendirme yapalım. 2.9 GHz'lik bir temel saate sahip olan ancak LFM'si olmayan i9 7920x bir işlemcimiz var. Bunun için doğru frekans değerini bulmak için ilk olarak 1.3 GHz'yi (yani 1300Mhz) seçeceğiz ve kararlılığı bulana kadar yukarı / aşağı çekerek denemeler yapacağız.
Not: LFM değerinin basit bir ifadeyle CPU'nun çarpanı olduğunu, bu nedenle bu değerin uygun şekilde ayarlanması gerektiğini unutmayın. Bunu bulmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Bu kullanmak istediğiniz saat hızını 100'e böler, ardından sonucu onaltılık tabana dönüştürür.
Kod:
echo "obase=16; 13" | bc
Not: Burada dikkat etmeniz gereken 1.3Ghz için 13 kullandık, 1.3 değil. Siz de bunu kullanırken buna dikkat edin.

EPP: Energy Performance Preference

Ekli dosyayı görüntüle 23843

Bundan sonra gelecek olan seçenekte EPP ayarlamasını yapacağız. Burada İşlemcinin saat hızını belirleyeceğiz. Buradaki düzenleme ile işlemcinin turbo saat hızını ihtiyacımıza uygun olarak ayarlayabiliriz. Örnek olarak 00 olarak bir ayar seçersek işlemcinin maksimum performansta çalışmasını sağlayabilir, FF ile işlemcinin yavaş çalışmasını ancak duruma göre işlemcinin performansını yavaşça artırmasını sağlayabilirsiniz. Buradaki en önemli etmen cihazının işlemci soğutucusunun ne kadar iyi olduğu. Eğer maksimum performans seçerseniz ve iyi bir soğutucunuz yoksa işlemcinin ısınması ve performans düşüklüğü yaşama ihtimaliniz var. Aşağıdaki tablo hangi ayarı seçmeniz gerektiğine yardımcı olacaktır.


EPPHız
0x00-0x3FMaksimum Performans
0x40-0x7FDengeli Performans
0x80-0xBFDengeli Güç
0xC0-0xFFMaksimum Güç Tasarrufu


Not: Sadece Skylake sonrası ve daha yeni SMBIOS kimlikleri EPP destekler.

Performans BIAS

Ekli dosyayı görüntüle 23845

Bu son giriş, macOS' e işlemcinizden ne tür bir genel performans istediğinizi belirlemede yardımcı olmak içindir. Genel olarak buradaki ayarları sistem kullanımıza bağlı olarak değiştirebilir ve kendi cihazına en uygun düzenlemeleri bulabilirsiniz. Bütün işlemlerden sonra klasör/ Results içinde gerekli bütün dosyalar oluşturulmuş olacaktır.

Ekli dosyayı görüntüle 23846Ekli dosyayı görüntüle 23847

Results içinde CPUFriendDataProvider.kext ve ssdt_data.aml dosyalarının oluşturulduğunu göreceksiniz. Güç yönetimi için bunlardan birini kullanabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem Windows ve Linux ile çakışma yapmaması için kext yöntemini tercih etmeniz (OpenCore ACPI, Windows ve linux sistemlere etki eder).

Not: CPUFriend'den ile uyku /uyanma sorunları yaşarsanız sebebi yanlış frekans vektörlerinden kaynaklıdır. Zira her sistem benzersizdir, bu nedenle kararlı bir yapılandırma elde edene kadar config dosyanızda düzenlemeler yapmanız gerekebilir .

Not 2: Eğer ssdt_data.aml kullanmayı seçerseniz SSDT-PLUG.aml dosyanıza gerek yok. Ancak sadece ssdt_data kullanımı HEDT platform ailesine ait x79, x99 ve x299 sistemlerde hataya neden olabilir. Bu nedenle bu sistemlerde ssdt_data.aml yerine SSDT-PLUG ile CPUFriendDataProvider.kext kullanılması önemli.

Sandy ve Ivy Bridge Sistemler için Güç Yönetimi

Sandy ve Ivy Bridge sahip sistemlerin Apple'ın XCPM'sine bağlanma sorunları var. Bu yüzden bunu aşmak için kendi Güç Yönetim tablomuzu oluşturmamız gerekiyor.

not: Ivy Bridge-E işlemciler Resmi olarak XCPM desteklemekte. Bu bağlamda rehberin ilk konusunu inceleyin.
İhtiyacımız olan:
  • CpuPm ve Cpu0Ist tablolarının düşürülmediğinden emin olun
  • ssdtPRGen

Ivy Bridge kurulumunda AppleIntelCPUPowerManagement.kext ile ilgili herhangi bir sorunu önlemek için kullanırken CpuPm ve Cpu0Ist tablolarının OpenCore Config içinde kaldırılması gerekiyor. Ancak bu tabloları kaldırmak, Windows'ta turbo kullanımına olumsuz etki yaratmakta. Bu nedenle, bunu çözmek için OEM tablosuna dokunmadan, yalnızca macOS için verileri desteklemek üzere yeni bir tablo eklemeliyiz. Bundan sonra, CPU-PM tablomuzu oluşturmayı bitirdiğimizde, OEM'in CPU SSDT'lerini yeniden eklemek yeterli olacaktır.

İlk olarak ACPI-> Delete sekmesinde aşağıdaki ayarların YES olarak aktif edilmiş olduğundan emin olalım.

KeyTypeValue
AllBooleanYES
CommentStringDrop CpuPm
EnabledBooleanYES
OemTableIdData437075506d000000
TableLengthNumber0
TableSignatureData53534454
KeyTypeValue
AllBooleanYES
CommentStringDrop Cpu0Ist
EnabledBooleanYES
OemTableIdData4370753049737400
TableLengthNumber0
TableSignatureData53534454

Bundan sonra yukarıda paylaştığım ssdtPRGen çalıştıralım.
Ekli dosyayı görüntüle 23849

Bu işlemden sonra SSDT.aml dosyası /Users/your-name>/Library/ssdtPRGen/ssdt.dsl oluşturulmuş olacaktır. Dosyaya ulaşmak için kolay yol Cmd+Shift+G basın ve gelen klasöre git seçneğinde ~/Library/ssdtPRGen/ girin. Bundan sonra gelen pencere dosyanın oluşturuldu klasör olacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 23851

Burdaki ssdt.aml dosyasının ismini anlaşılır olması için SSDT-PM.aml olarak yeniden adlandırın EFI / ACPI içine koyun. Ayrıca Config dosyanızı açın ve aynı şekilde Config / ACPI / Add içinde bu dosyayı gösterin.
Son olarak daha önce Config / ACPI / Delete içinde YES olarak ayarladığınız ayarları NO olarak ayarlayıp config dosyanızı kaydedin.

KeyTypeValue
AllBooleanYES
CommentStringDrop CpuPm
EnabledBooleanNO
OemTableIdData437075506d000000
TableLengthNumber0
TableSignatureData53534454
KeyTypeValue
AllBooleanYES
CommentStringDrop Cpu0Ist
EnabledBooleanNO
OemTableIdData4370753049737400
TableLengthNumber0
TableSignatureData53534454


sdtPRgen Olası sorun

SsdtPRgen, OEM'inizin SSDT'si ile herhangi bir uyumsuzluk sorununu gidermeye çalışırken, OEM'inizin _INI veya _DSM gibi bölümlerde belirli aygıtları veya yöntemleri zaten bildirmiş olması nedeniyle, önyükleme sırasında çakışmalar olabilir. Eğer boot sırasında SSDT-PM ile alakalı olarak aşağıdaki gibi bir hata alırsanız bunun anlamı bahsettiğim üzere çakışmadan kaynaklı hatadır.

Kod:
ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB._INI] , AE_ALREADY_EXIST
Bunu çözmek için ssdtPRgen bilgilerini aşağıdaki gibi bir biçime taşımanız gerekli.

Kod:
DefinitionBlock ("ssdt.aml", "SSDT", 1, "APPLE ", "CpuPm", 0x00021500)
{
    External (\_PR_.CPU0, DeviceObj) // External Processor definition
    External (\_PR_.CPU1, DeviceObj) // External Processor definition

    Scope (\_PR_.CPU0) // Processor's scope
    {
        Name (APLF, Zero)
        Name (APSN, 0x04)
        Name (APSS, Package (0x20)
        {
            /*  … */
        })

        Method (ACST, 0, NotSerialized)
        {
            /*  … */
        }

        /*  … */
    }
Önemli not:
  • Processor object (işlemci nesnesi) External (harici) olarak taşındığından emin olun.
  • Bütün metotları Processor'ün (işlemcinin) Scope'na (kapsamına) taşıyın.
AMD Güç Yönetimi

AMD bildiğiniz üzere desteklenmiyor. Ancak Hackintosh adına AMD için geliştirmeler var. AMD için kullanılması gereken kext ise SMCAMDProcessor. Unutulmaması gereken bu kextin çalışması için VirtualSMC olması ve config / Kernel içnde VirtualSMC'nin hemen altında bu kextin eklenmiş olması gerekliliği.

Kaynak:
OpenCore Guide
AMD detayı uzunca bir işlem gerektirmediği için dipnot olarak geçilse de gayet ayrıntılı ve emek verilmiş bir rehber.
Emeğinize sağlık.

Lakin OpenCore Configurator kullanılmasını pek önermiyorum geçenlerde NVRAM işlemleri gerçekleştirdikten sonra config.plist dosyamı bozdu yedeği olmadığından sıfır bir kurulum yapmak zorunda kaldım. Bu işler için en ideali ProperTree.

İşin AMD tarafına yeniden dönecek olursak burayı biraz daha detaylandırmak istiyorum zira AMD güç yönetimini aktifleştirmek için yalnızca SMCAMDProcessor yetmiyor AMD Power Gadget'ın özellikle fan kontrolü işlemlerinin stabil çalışması için AMDRyzenCPUPowerManagement.kext dosyasının da EFI/OC/Kexts klasöründe yer bulması gerekiyor. Sıra VirtualSMC > SMCAMDProcessor > AMDRyzenCPUPowerManagement olarak ProperTree ile ayarlandıktan sonra OC Snapshot > OC Clean Snapshot ve ardından CTRL+S alınmalı. Aksi halde SMC bulunamadı uyarısı alınabilir.
 
Anakart Modeli
MAG B760 TOMAHAWK WIFI - MSI
İşlemci Modeli
Intel Core i9 13900K 3.00GHz 24 Çekirdek 36MB Önbellek LGA1700 Soket UHD 770 Graphics 10nm İşlemci
Grafik Kartı
MSI RTX 4070TI SUPRIM O.C. EDITION
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC897 HD Audio
Ağ Aygıtları
Intel(R) Wi-Fi 6E AX211 160MHz / Realtek Gaming 2.5GbE Family Controller
Disk ve RAM
Crucial CT1000P3PSSD8 (1 TB) x 3
24 Mar 2017
214
90
251
CPU1-2-3'de tanımlı bir şey yok. Bu rehberi yapmalı mıyım ?
 

Ekli dosyalar

BootLoader
Opencore 0.7.9
Anakart Modeli
Gigabyte GA-H97-HD3 REV1.1
İşlemci Modeli
i5-4590
Grafik Kartı
HD 4600 & R9 390
Ses Kartı Modeli
ALC 887
Ağ Aygıtları
RTL 8111
Disk ve RAM
240GB SSD, 1 TB HDD, 1 TB HDD & 16 GB DDR3

ainal

PADAVAN
27 Eki 2017
116
19
121
Eline sağlık hocam rehberi kullandıktan sonra başarılı olanlar işlemcileri ve kullandıkları değerleri yazarak bir tablo oluşturmaya yardımcı olabilirler
 
BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Desktop
Anakart Modeli
Asus B365-MK
İşlemci Modeli
İ5 9400F
Grafik Kartı
Amd RX 590
Ağ Aygıtları
Fenvi T919
Disk ve RAM
240 GB SSD - 8 GB DDR3 3000MHZ

umutrc

APPRENTICE
14 Eyl 2020
75
18
21
merhaba benim sistem intel i7 7700Hq bu işlemleri yapmam gerekip gerekmediğini nasıl anlayabilir ilk başta ki anlatılan fotoğraftakilerle kıyasladığımda IORegistery ed sağ taraftaki gibi çıktı var.
 
Laptop Modeli
Monster Abra a5 v9.2.2
İşlemci Modeli
İntel i7 7700Hq
Grafik Kartı
İntel 630 & nvdia 1050Ti
Ses Kartı Modeli
Realtek alc269
Disk ve RAM
256 ssd& 1tb hdd—— 16gb ddr3 RAM (2x8gb )

yusufklncc

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
4 Ocak 2020
5,941
2,478
4,401
Lenovo G50-70 laptobumda i5-4210U işlemcim var. Intelin sitesinden baktığıma göre haswell işlemci ve bunu uygulamaya karar verdim fakat işlemleri yaptıktan sonra result klasöründe bir tek plist dosyası bulunuyor. Bir yerde yanlış mı yaptım
 

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.8.5

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,790
7,584
4,401
Terminal çıktıların nedir?
 
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: mustafaokur

mustafaokur

PADAVAN
2 Ara 2016
128
66
101
Selamlar,
Hocam benim sistemde de XCMP yüklü değil cpufriend çalıştırıldığında aşağıdaki çıktıyı alıyorum;


Kod:
  #######################################################
 #                  CPUFriendFriend                    #
#######################################################

FrequencyVectors not found in Mac-F60DEB81FF30ACF6.plist!
Aborting!


[İşlem tamamlandı]
 
BootLoader
OC 0.6.4
Anakart Modeli
GA z170x Gaming 7
İşlemci Modeli
Intel i7 7700k
Grafik Kartı
Saphirre rx580 8gb
Ses Kartı Modeli
Ca0232
Ağ Aygıtları
Killer 2500
Disk ve RAM
Samsung 960 Pro M2 SSD - 16gb Kingston Predator 3000mhz

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,790
7,584
4,401
Hocam benim sistemde de XCMP yüklü değil cpufriend çalıştırıldığında aşağıdaki çıktıyı alıyorum;
Kullandığın SMBIOS içindeki Board-ID uyumsuzluk yaratıyor. Farklı bir sistem kimliği denemelisin.
 
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

kemalsans

JEDI
19 May 2019
490
226
301
Hocam merhabalar, yeni Big sur ve Open Core'a geçiş yaptım. IOregistry'den anladığım kadarıyla XCPM mevcut fakat fan sesi duyduğum için size sormak istiyorum sizce şu görsellerden yola çıktığımızda güç yönetimi aktif midir ?
Ekran Resmi 2020-11-19 14.27.16.png
Ekran Resmi 2020-11-19 14.23.54.png
 
Laptop Modeli
Monster Abra A7 V6.1 / Clevo N170SD
Anakart Modeli
Intel HM87 (Lynx Point)
İşlemci Modeli
i7 4720HQ
Grafik Kartı
HD 4600, GTX 960M
Ses Kartı Modeli
ALC 269
Ağ Aygıtları
Intel AC-3160
Disk ve RAM
120GB M.2 SSD, 500 GB HDD & 12 GB RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,790
7,584
4,401
Hocam merhabalar, yeni Big sur ve Open Core'a geçiş yaptım. IOregistry'den anladığım kadarıyla XCPM mevcut fakat fan sesi duyduğum için size sormak istiyorum sizce şu görsellerden yola çıktığımızda güç yönetimi aktif midir ?
Bütün sağlamaları ilk mesajda paylaştım aslında ama yine de yanıt vereyim. Güç yönetimin çalışıyor.
 
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: kemalsans

kemalsans

JEDI
19 May 2019
490
226
301
Bütün sağlamaları ilk mesajda paylaştım aslında ama yine de yanıt vereyim. Güç yönetimin çalışıyor.
Teşekkürler hocam haklısınız gerekli olan şeylere baktım fakat emin olamadım bilgisayar çok fan çalıştırıyordu o yüzden sormak istedim. Çok teşekkür ederim iyi geceler size.
 
Laptop Modeli
Monster Abra A7 V6.1 / Clevo N170SD
Anakart Modeli
Intel HM87 (Lynx Point)
İşlemci Modeli
i7 4720HQ
Grafik Kartı
HD 4600, GTX 960M
Ses Kartı Modeli
ALC 269
Ağ Aygıtları
Intel AC-3160
Disk ve RAM
120GB M.2 SSD, 500 GB HDD & 12 GB RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,790
7,584
4,401
bilgisayar çok fan çalıştırıyordu o yüzden sormak istedim.
macOS arkada bir çok işlem yapar. Sen iCloud açtığın anda geçmiş olsun, sadece fotoğrafların senkron edilmesi cihazın üzerinde yumurta pişirmeni sağlayabilir. Bu bağlamda her zaman Etkinlik monitörünü takip etmeni öneririm. Zira arkada bir çok uygulama veya servi çalışıyor olabilir.
 
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: kemalsans

kemalsans

JEDI
19 May 2019
490
226
301
macOS arkada bir çok işlem yapar. Sen iCloud açtığın anda geçmiş olsun, sadece fotoğrafların senkron edilmesi cihazın üzerinde yumurta pişirmeni sağlayabilir. Bu bağlamda her zaman Etkinlik monitörünü takip etmeni öneririm. Zira arkada bir çok uygulama veya servi çalışıyor olabilir.
Anladım hocam, tam tahmin ettiğiniz gibi Xcode’u indirmek için oturum açmıştım şimdi anlıyorum sebebini, etkinlik monitörünü takip edeceğim çok teşekkür ederim ^^
 
Laptop Modeli
Monster Abra A7 V6.1 / Clevo N170SD
Anakart Modeli
Intel HM87 (Lynx Point)
İşlemci Modeli
i7 4720HQ
Grafik Kartı
HD 4600, GTX 960M
Ses Kartı Modeli
ALC 269
Ağ Aygıtları
Intel AC-3160
Disk ve RAM
120GB M.2 SSD, 500 GB HDD & 12 GB RAM
  • Like
Tepkiler: montezuma

nism0

PADAVAN
19 Tem 2017
149
27
71
Big Sur'u kurup gerekli ayarları yaptıktan sonra güç yönetimi adına hiç bir şey yapmadım fakat rehberdeki gibi XCPM Yüklü Güç yönetimi aktif olarak gözüküyor. Yinede adımları uygulamam gerekiyor mu yoksa kendinden olmuş şanslı kişilerden miyim :D
1606172594227.png
 
Laptop Modeli
Dell 7567
İşlemci Modeli
Intel Core i7-7700HQ
Grafik Kartı
HD Graphics 630 & GTX 1050Ti
Disk ve RAM
128GB SSD - 1TB HDD & 16GB DDR4 RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,790
7,584
4,401
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: nism0

abdllhcrk

APPRENTICE
13 May 2020
39
12
21
hocam bende x86platformplugin görünmüyor. Şuan güç yönetimi aktif mi değil mi anlamadım. Yardımcı olabilir misiniz ?
 

Ekli dosyalar

Laptop Modeli
Acer Swift 3 SF314-56
İşlemci Modeli
Intel Core i3 8145u
Grafik Kartı
HD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
ALC256
Ağ Aygıtları
BCM94360CS2
Disk ve RAM
256GB SSD & 8GB RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,790
7,584
4,401
hocam bende x86platformplugin görünmüyor. Şuan güç yönetimi aktif mi değil mi anlamadım. Yardımcı olabilir misiniz ?
Aktif Değil. Rehberi takip etmelisin. Zira rehber yardımcı olsun diye hazırlandı.
 
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

abdllhcrk

APPRENTICE
13 May 2020
39
12
21
Laptop Modeli
Acer Swift 3 SF314-56
İşlemci Modeli
Intel Core i3 8145u
Grafik Kartı
HD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
ALC256
Ağ Aygıtları
BCM94360CS2
Disk ve RAM
256GB SSD & 8GB RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,790
7,584
4,401
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler